По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Посланикът на Турция у нас заяви, че е бил погрешно интерпретиран в медиите

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан през днешния ден в Министерството на външните работи от шефа на дирекция „ Югоизточна Европа “ Деян Катрачев, с цел да изясни изявлението си от 11 май 2019 година, в което приканва апропо българските управляващи да насърчат проучването на турски език като причина за увеличение на турските вложения в страната, оповестиха от Министерство на външните работи.

 © www.mfa.bg
Пред посланика беше изразена позицията, че изявлението му е политически недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. Беше очебийно, че турските вложения в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв метод с проучването на турски език, а следва да се основават на икономическа логичност.

Изтъкнато беше, че турските вложители следва да се преценяват с формалния език в България и по-подходящо би било те да поддържат подготовката на фрагменти, владеещи български език. В същото време в България проучването на непознати езици е въпрос на свободен избор на всеки български жител, а изискванията за това са налице.

Бяха изразени упованията на България турската страна да се придържа към фундаменталните правила на които се базират двустранните ни връзки, а точно добросъседство, равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи.

Посланикът на Република Турция от своя страна съобщи, че думите му са били неправилно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изявление, като изясни, че не е отправял рекомендации за наложително проучване на турски език от страна на българските жители.

Посланик Улусой съобщи, че турската страна няма желание да се намесва по какъвто и да е метод във вътрешната политика на Република България, а в активността си той се управлява напълно от задачата да развива другарските и взаимноизгодни връзки с България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР