По разпореждане на премиера Бойко Борисов до края на март

...
По разпореждане на премиера Бойко Борисов до края на март
Коментари Харесай

До края на март трябва да са готови нови текстове в НК за неизбежната отбрана

По предписание на премиера Бойко Борисов до края на март би трябвало да бъдат готови оферти за нови текстове в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната защита. Това разгласи министърът на правораздаването Цецка Цачева след съвещанието на Министерски съвет, представена от Българска национална телевизия.

Работна група от специалисти ще изготви разбор на до момента настоящото законодателство в тази област. Промените са предизвикани от случая с лекар Иван Димитров от Пловдив, който простреля престъпно проявения Георги Джевизов, при опит за обир.

Премиерът е упълномощил на вътрешния и на правосъдния министър да уточнят текстовете в Наказателния кодекс, свързани с неизбежната защита.

Борисов е настоял измененията да се създадат рационално, а не прочувствено, под натиска на публичното неодобрение - това излиза наяве от стенограмата на държавното съвещание. Той обаче е призовал дебатът да не се отсрочва, тъй като е пристигнало времето за промени. Хората желаят правдивост и чакат решения от нас, добавя още Борисов.

Правосъдният и вътрешният министър обясниха в каква посока ще бъдат измененията в Наказателния кодекс.

Цецка Цачева, министър на правораздаването: Като се откри най -добрият баланс за отбрана на личността, на имуществото на жителите, без това да води до дейности, които биха уязвили други правови правила и правила.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Кое е неизбежна защита, до каква степен е неизбежна, какво включва, дали включва единствено жилището ни, включва ли гаражите, дали стопанските постройки - ред въпроси - поданството, което не е експерт в материята, само че усеща тежестта на това, което се случва и закононарушенията на гърба си желае верни отговори и верни текстове в Наказателен кодекс.
Преди да се приготвят новите текстове ще се направи разбор по какъв начин в действителност работи настоящето законодателство.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: И аз съм подготвен, както разпореди министър председателят, да изготвя статистика, всички случаи, които са се случвали, по какъв начин сме реагирали, какви са съответните реакции на поданството.
Идеята да се трансформира част от Наказателния кодекс е предизвикана от случая на лекар Иван Димитров от Пловдив, упрекнат за убийството на Георги Джевизов при превишаване рамките на неизбежната защита. Вътрешният министър изясни за какво ведомството не е давало информация дни наред.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Защо замълчахме 3 дни попитахте? Между другото това го разяснява и министър председателят на съвещанието на Министерски съвет също. Аз се колебаех дали въобще да изляза да кажа нещо, само че не можех зареди прокуратурата. А какво знаехме ние? Знаехме единствено едно нещо за лекар Димитров, че първоначално като го задържахме, той има нелегално притежавано оръжие. Съжалявам, че доста хора и поданството се заблуди кой е прав и кой е крив в тази ситуация и взе една страна, само че благодаря още веднъж на тези, които със здрав разсъдък по малките екрани споделяха - дано изчакаме, обстоятелствата не са изяснени.
Предстои до края на март месец работната група да посочи по какъв начин ще разшири текстовете, свързани с неизбежната защита.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР