По-рано ви съобщихме, че Академичният съвет на Софийския университет Св.

...
По-рано ви съобщихме, че Академичният съвет на Софийския университет Св.
Коментари Харесай

Проф. Дарина Григорова с първи коментар след като Софийският университет се разграничи от нейни тези 

По-рано ви съобщихме, че Академичният съвет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " излезе с позиция против проф. Дарина Григорова, като се разграничава от нейни тези и позиции, изразени в изявление и избрани като " проруски ". Проф. Григорова написа известие в персоналния си Фейсбук профил, в което благодари на всички, които са я подкрепили и са посочили съпричастност към " свободата на словото ". 

Проф. Григорова е създател на няколко книги, измежду които са " Свобода и самодържавие. Руският демократизъм в края на ХІХ в. “ и " Империята Феникс “, както и на голям брой научни студии и публикации. 

Ето каква позиция изрази Софийският университет:

" По мотив получените многочислени протестни писма против лансираните тези и хрумвания в изявление на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет " Св. Климент Охридски “ декларира, че се разграничава изрично от изразената от нейна страна позиция. Считаме, че материали с сходно наличие нагнетяват в допълнение съществуващото в страната публично напрежение и обслужват ползите на пропагандата, обвързвана с войната в Украйна. Изразената в изявлението позиция от Дарина Григорова е нейно персонално мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разсъдъка и академизма. Намираме за неприемливо сходно държание от страна на академични учител, още повече, че в изявлението се пропагандират намерено и политически хрумвания, които директно въздействат върху настоящия публичен живот в България и уронват престижа и престижа на най-старото висше учебно заведение в страната ", гласи позицията на Акдемичния съвет на Софийския университет. 

В интернет се появиха изявления със слоган " Аз съм проф. Дарина Григорова ", защитаващи свободата на словото. 

Ето какво написа проф. Григорова: 

" Не мога персонално да благодаря на всеки от Вас, другари! Благодаря Ви за сърцатата Ви съпричастност към скъпоценната независимост на словото за всеки глас/позиция, без значение дали е непосредствен до Вашия или не. Благодаря Ви за отзвука – хор от камбанки, другарски гласове-маркировки за извеждане от мъглата. Но, с цел да не е единствено поезия, победа будет за нами, " не бойте се, другари! "

Ваша Дарина "  

Основните тематики, които проф. Григорова разяснява във въпросното изявление са демонтажа на Паметника на Съветската войска и войната в Украйна.

 

Тя дефинира протичащото се с паметника като вандалски и небългарски акт и го назовава “рязане по най-касапски метод, а не ремонт ". Григорова счита, че " чисто психологическият резултат от вакханалията с разрушаването на Паметника на Съветската войска цели в Русия да се сътвори основателна българофобия ".

По думите й не всички украинци са инфектирани от русофобия. " На мен ми се коства, че Трети Украински фронт не е единствено част от Втората международна война. Знаете ли какъв брой украинци и малоруси са на страната на Русия и какъв брой на драго сърце биха били на страната на Русия, в случай че нещо се случи, по-голям спор ", споделя тя.

В изявлението тя назовава Зеленски неугледен, до момента в който разяснява политическата кариера на Арестович.

" Всичко е чудно, всичко е в родолюбив проект. Не, част от интелигенцията не е удовлетворена ", споделя тя.

Твърдението на проф. Григорова, провокирало най-вече мнения е, че денацификацията на Украйна е въпрос на време, а след това може да последва денацификация и на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР