По-рано този месец бяха регистрирани редица сериозни сривове в офис

...
По-рано този месец бяха регистрирани редица сериозни сривове в офис
Коментари Харесай

Microsoft призна, че е станала жертва на хакерска атака

По-рано този месец бяха регистрирани редица съществени сривове в офис пакета на Microsoft, в това число електронната поща Outlook и приложението за шерване на файлове OneDrive, както и в платформата за калкулации в облак. Microsoft резервира безмълвие по въпроса, макар че група хакери пое отговорност за разпределените DoS (denial-of-service) офанзиви, които нарушиха работата на услугите. Едва в този момент компанията призна, че DDoS офанзивите са били причина за спирането.

Въпреки това Microsoft не навлезе в детайлности за случая и не разкри какъв брой клиенти са били наранени или какъв брой необятен е бил географският му обсег. Говорител на компанията удостовери, че зад офанзивите стои група, наричаща себе си Anonymous Sudana, която по-късно пое отговорност за случая. Въпреки това Microsoft употребява термина Storm-1359 за нападателите, който приписва на групи, чиято принадлежност към момента не е открита. В изказване, оповестено в отговор на питане на AP News, компанията съобщи, че нападателите са употребявали наета облачна инфраструктура и виртуални частни мрежи, с цел да нападат сървърите на Microsoft от така наречен зомбирани компютърни ботнети по целия свят.
-->
Съобщения за съществени разстройства в работата на офис пакета Microsoft 365 се появиха на 5 юни. Малко след 11:00 ч. източно време (18:00 ч. българско време) в системата за следене Downdetector бяха регистрирани 18 000 известия за сривове и проблеми в Microsoft 365. През същия ден Microsoft заяви в Twitter, че са наранени Outlook, Microsoft Teams, SharePoint Online и OneDrive for Business.

Хакерските офанзиви продължиха в продължение на една седмица. На 8 юни BleepingComputer.com заяви, че услугата за хостинг на файлове в облака OneDrive е била краткотрайно недостъпна за потребителите по целия свят. А на 9 юни Microsoft удостовери, че разстройствата са засегнали нейната платформа за калкулации в облак Azure. В същото време тя съобщи, че OneDrive за лични компютри не е обиден.

Въпреки това Microsoft съобщи, че няма доказателства, че хакери са хакнали или компрометирали данни на клиенти за нейните услуги.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР