По-рано тази година световноизвестният режисьор Джон Малкович гостува на сцената

...
По-рано тази година световноизвестният режисьор Джон Малкович гостува на сцената
Коментари Харесай

Скандал, провокация или просто комедия - нова пиеса в Народния

По-рано тази година световноизвестният режисьор Джон Малкович гостува на сцената на Народния спектакъл със спектакъла " В самотата на памуковите полета ". В представлението на режисьора Тимофей Кулябин и по текст на Бернар-Мари Колтес, взе участие и Ингеборга Дапкунайте - една от най-популярните литовски актриси.
 “Хага ” с Юлиан Вергов, Деян Донков и Радина Кърджилова с премиера в Народния спектакъл
Какво ново ни готвят Юлиан Вергов, Деян Донков и Радина Кърджилова

Последиците от войната като смешна и злокобна измислица

Доказателство, че Джон Малкович е измежду най-важните модерни артисти и режисьори, е фактът, че е притежател на премия Еми и има номинации за Оскар, Златен глобус, БАФТА, Сателит и Сатурн.

Американецът е играл на Бродуей дружно с Дъстин Хофман, а в киното дебютира с кино лентата " Място в сърцето " (1984 г.), за който е номиниран за Оскар за най-хубава поддържаща мъжка роля. Първият му филм като режисьор пък е The Dancer Upstairs (2002 г.).

От уеб страницата на Народния спектакъл разбираме, че скоро още веднъж ще може да забележим работата на Джон Малкович на родна сцена. За сценичен сезон 2024/2025 той ще пристигна в България, с цел да стартира подготовка на бъдещия си театър - " Оръжията и индивидът " на Бърнард Шоу. Представлението ще бъде първият от няколкото идни взаимни плана сред режисьора и Народния спектакъл. Предварителните срещи с актьорите ще се проведат през новия сценичен сезон 2023/2024, а подготовките ще стартират през септември 2024 година

За постановката " Оръжията и индивидът " се знае, че развива действието в България, като по-голямата част от гeроите са българи, а в основата на сюжета е борбата при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 година

Любопитен факт е, че пиесата се играе за първи път през април 1894 година в Лондон, а пък в България е преведена и издадена чак през 2018 година, или цели 124 години след публикуването ѝ.  пише, че за това си има аргументи.

" Оръжията и индивидът " осмива българите от края на XIX век и хигиеничните им привички, като тематиката за къпането и миенето на ръцете е много застъпена. Сред другите тематики са цивилизационна назадничавост и конфликтът сред Ориента и Европа.
 “Мери Джейн ” с Катерина Стоянова, Ангелина Славова, Жана Рашева и Елена Телбис с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев ”
Трагичната история на “Мери Джейн ”, която въодушевява

Как една самотна майка се оправя с болката и скръбта

При слагането на постановката на Бърнард Шоу във Виена българските студенти там стачкуват. У нас пиесата не е изключително известна, само че по света е тъкмо противоположното. А драматургът доста се гордеел с нея, като казвал, че по този начин основава усещане, че фактически е бил в България.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР