По-рано тази година поевтиняването на петрола доведе до още по-сериозен

...
По-рано тази година поевтиняването на петрола доведе до още по-сериозен
Коментари Харесай

След банките в САЩ и Wall Street обръща гръб на изкопаемите горива

По-рано тази година поевтиняването на петрола докара до още по-сериозен спад на приходите на производителите на шистов нефт и газ в Съединени американски щати, които започнаха да банкрутират с най-бързия си ритъм за последните няколко години. В резултат на това извънредно задлъжнелите компании в бранша получиха неприятна вест - кредитният им риск от банките се увеличи.

Резултатът от това е, че те няма да могат да рефинансират заемите си, което ще породи сериозен проблем, защото не е допустимо да разчитат и на огромни продажби, макар че изпомпват доста нефт и газ.

В началото на тази седмица целият петролен бранш понесе още един удар - Goldman Sachs разгласи, че ще спре финансирането на нови планове за въглищни централи и изследването за нефт и газ. Това е казус, защото банката се трансформира в първия огромен финансов състезател от Съединени американски щати, който подхваща сходна мярка, написа Ник Кънингам от oilprice.com.

" Обновената политика на Goldman Sachs демонстрира, че банките в страната може да спрат финансирането за петролния и газовия браншове, а в този момент останалите финансови играчи, изключително JPMorgan, който финансира най-вече такива планове, ще би трябвало да компенсира за останалите, които се изтеглят ", разяснява в изказване Джейсън Опеня Дистерхофт от Rainforest Action Network.

А Morgan Stanley също акцентираха, че фокусирането вложенията си в естествени, обществени и държавни проблеми (ESG) " основава както опасности, по този начин и благоприятни условия " за енергийния бранш в Съединени американски щати. Според тях към момента не се следи дискаунт на акциите на енергийните компании, само че те стават по-рискови за финансиране. " В бъдеще чакаме фокусът върху ESG единствено да се ускори ", показват от банката.

От друга страна, екоактивистите оказват все по-силен напън върху енергийните компании. Нидерландският акционер и деятел Follow This приготвя още климатични резолюции за годишните срещи на съдружниците в ExxonMobil, Chevron, Royal Dutch Shell и Equinor.

Затова решението на Goldman Sachs е от голямо значение за цялата промишленост, разяснява Кънингам. Въглищата постепенно умират и не е ясно кой ще е податлив да ги финансира в бъдеще. Същото е правилно и за петрола в Арктическия океан - район, от който към този момент се изтеглиха компании като Royal Dutch Shell да вземем за пример.

То обаче надали ще окаже неотложен резултат върху бранша, а по-скоро е първа стъпка към изтеглянето на огромните играчи от финансовия бранш от шистовите горива. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР