По-рано не се е случвало, но ето че стана. Израел

...
По-рано не се е случвало, но ето че стана. Израел
Коментари Харесай

Как изглеждат зверствата на Хамас, ако ги събереш в едно видео

По-рано не се е случвало, само че не щеш ли стана. Израел направи крачка настрана от остарялото си предписание, че елементи от терористичен акт не трябва да се демонстрират. В понеделник към 200 кореспонденти видяха фрагменти, на които членове на Хамас ликуват до убити и разчленени от тях израелци.

Внимание: читателите могат да одобряват наличието на тази публикация за смущаващо.

Израелската войска за първи път сподели фрагменти с насилието, осъществено от ислямистката формация Хамас в Израел на 7 октомври, заяви Ройтерс. Пред публицисти бяха показани и на членовете на Хамас, в които навлизането в частни домове, убийствата на цивилни и взимането на заложници е посочено като цел на нападението.

Става дума за, когато Хамас навлезе в 27 селища на страната, умъртви над 1400 души и взе за заложници хора от 212 фамилии по данни, актуализирани към 23 октомври. На идващия ден Израел разгласи, че е във война, чиято цел е заличаването на Хамас, а Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни показаха безпокойство, че спорът може да се разрасне към други страни.

Хамас е формация, оповестена за терористична от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни. От 2007 година тя ръководи Ивицата Газа.
Откъде са взети фрагментите
Израелската войска разполага със стотици часове видеозаписи от офанзивата на Хамас на 7 октомври. От тях са били отсяти 43 минути, показани на закрита прожекция за публицисти във военна база до Тел Авив. Кадрите са били видени от към 200 кореспонденти.

Журналистите не са имали право да снимат, нито да копират изображенията. За обществено разпространяване е планувана единствено една минута видеозапис, в който членове на Хамас, преоблечени като израелски военни, стопират кола на пътя, а след това се вижда, че водачът и неговият сателит са мъртви.

Източници на тези фрагменти са изявления в обществените мрежи, клипове от телефоните на жертви и нападатели, записи от охранителни, пътни и автомобилни камери, както и от камери, закачени за облеклата на членовете на Хамас.

В убитите нападатели са открити указания за координацията и задачите на офанзивата.
Какво съдържат фрагментите
Кадрите демонстрират убийства на деца, рязане на глави и други елементи на тялото, следи от обезчестяване, както и удовлетворение, а от време на време и екстаз от страна на причинителите, които се снимат до мъртви или разчленени тела, а от време на време пият по време на осъществяваното от тях принуждение. Това пишат и, чиито кореспонденти са участвали на закритата прожекция.

Някои публицисти се разплакаха, написа The Jerusalem Post .

В някои от фрагментите се виждат флагове на терористичната формация " Ислямска страна " .

В други фрагменти, снимани след офанзивата, се вижда жена, която оглежда отчасти изгоряло женско тяло с разрушен череп, с цел да разбере дали това не е нейна близка. Роклята на убитата е вдигната над кръста, а бельото липсва, написа.

Друг епизод демонстрира по какъв начин мъж безусловно хвърля две деца в надземно бомбоубежище, като в същата минута е ударен от граната. Едно от децата, което е окървавено, вика на брат си: " Татко умря, това не е смешка ", а след това стартира да крещи: " Защо съм жив? " Брат му наподобява ослепял от гранатата. Кадрите демонстрират боец на Хамас, който отпива от бутилка на фона на тази сцена. Военните не могат да кажат дали децата са оживели.

Друг епизод демонстрира мъж, който агонизира на земята и има кървяша рана в корема, до момента в който различен мъж на няколко пъти се пробва да му отреже главата със селскостопански инструмент.
 Израелци и палестинци. Кратка история на един дълъг спор  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Епизодът, представен от най-малко пет международни медии, е този с член на Хамас, който се обажда на татко си с тържествуване в гласа: " Татко, убих 10 евреи с голи ръце, звъня ти от телефона на една убита еврейка ", споделя той и препраща събеседника си към WhatsApp за образни детайлности. После желае да се чуе с майка си: " Мамо, синът ти е воин ", споделя той.
Защо чак в този момент се демонстрират публично фрагментите
Всъщност, какво съществува на видео. Още в първите часове след нападението от 7 октомври стана ясно, че гибелта на хората не е била единствено резултат от безразборна пукотевица в един масиран терористичен акт, само че е била съпроводена с обезчестяване, мъчение, рязане на части от тялото. Кадри от насилието бяха публикувани от самите причинители в обществените мрежи.

Израел не е показвал сходни фрагменти до понеделник вечерта, 23 октомври. Ръководството на армията не е било единомислещо по въпроса дали тези изображения би трябвало да се демонстрират, по тази причина крайното решение за закрита прожекция е било взето персонално от адм. Даниел Хагари.

" Няма да позволим на света да не помни ", споделя Хагари пред публицистите.

Израел няма практиката да разгласява елементи от терористичен акт, в които се вижда какво тъкмо принуждение е упражнено върху съответни хора. Аргументите за това са поредно изтъквани в годините и варират от нуждата да се опазва човешкото достолепие, през нежеланието да се вменява чувството, че израелците са жертва, до знанието, че всеки тероризъм се окуражава точно посредством изображенията на жестокостта, с която подхожда нарушителят.

Промяната в това разбиране настъпи в понеделник и беше обяснена от, представител на израелското държавно управление. Последните дни демонстрираха, че сме изправени пред " нещо, което наподобява на феномена на отказване на Холокоста ", сподели той.

Леви има поради световното медийно отразяване на митингите против Израел, както и на гърмеж на паркинг в Газа, който беше показан от най-влиятелните международни медии като " удар на Израел по болница в Газа ".

" Виждаме, че някои канали се пробват да съпоставят осъществяваното от Израел с осъществяваното от тези ужасни терористи ", сподели в понеделник генерал-майор Микаел Еделщайн, някогашен пълководец на израелската войска в Газа.

" Не мога да схвана тези, които правят сходни съпоставения ", добави той, представен от Гардиън. " И по-късно, което ви показахме, вие би трябвало също [да не го разбирате] ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР