По-рано днес, в хода на заседанието, прекратяване на делото и

...
По-рано днес, в хода на заседанието, прекратяване на делото и
Коментари Харесай

Съдът върна на прокуратурата делото срещу Местан за сблъсъка на пътя, при който загина бебе

По-рано през днешния ден, в хода на съвещанието, преустановяване на делото и връщането му в досъдебна фаза желаеха посредством правосъдните си бранители двамата обвинени - Лютви Местан и бащата на умрялото кърмаче Юсеин Ахмед. Адвокатите им показаха разнообразни доводи за това. Адв. Нацко Дойчев - бранител на Местан, уточни позволени груби и основни процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане, за което тъжба е била подадена от Местан в Софийската градска прокуратура. По нея има формирано досъдебно произвеждане.

Мотивът на бранителя на втория обвинен Юсеин Ахмед да изиска преустановяване на делото бе друг, а точно Ахмед да бъде част от делото в две качества - като обвинен и като потърпевш, поради получените контузии в резултат на случая и като татко на починалото бебе.

По делото ще би трябвало да бъде направен обвинителен акт, отговарящ на условията на член 246, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс, написа Българска телеграфна агенция.

Определението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване и/или протестиране в седмодневен период пред Апелативен съд - Пловдив.

Преди време Местан разгласи, че е жертва на прокурорски произвол, преднамереност и пристрастно отношение, напомня " Родопи 24 ". " Това е циничен обвинителен акт, има непоправими пороци в досъдебното произвеждане, има жестоко манипулиране на доказателствата ", уточни Местан. Той и бранителят му упорстваха делото да се върне за ново следствие в досъдебна фаза.

Бившият политик за следващ път посочи, че шубраци и дървета са били изрязани след злополуката, които преди този момент са затруднявали линията на видимост. Стоп-линията също е била нанесена още веднъж, два дни след случая. Като най-съществен недостатък той посочи свидетелските показания на лица, които са видели автомобила му, откакто към този момент е бил ударен, а не преди случая.

Фаталната злополука стана на 14 април 2019 година на основния път Кърджали- " Маказа " при опит на Лютви Местан да се включи в придвижването от разклона за село Загорско. Следва конфликт с автомобила на семейство Ахмед. При произшествието почина 6-месечно бебе.

Обвиняеми за съпричиняване на гибел по несъобразителност са политикът и бащата на детето, карал другото транспортно средство - Юсеин Ахмед.

Съдът конституира като частни обвинители против Местан 6 лица от семейство Ахмед, измежду тях е и малолетният наследник на Юсеин Ахмед.

Делото стартира през 2020 година с провал - на разпоредителното съвещание през септември съдът го върна на прокуратурата за позволени основни процесуални нарушавания.

В началото на януари 2021 година обвинителният акт беше импортиран още веднъж и делото започва всъщност.

След над 25 съвещания се пенсионира ръководителят на правосъдния състав. Това стана причина делото да стартира отначало при различен състав на Окръжния съд в Кърджали.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР