По-рано днес областният управител Анатоли Станев и управителят на неправителствената

...
По-рано днес областният управител Анатоли Станев и управителят на неправителствената
Коментари Харесай

Областна администрация – Русе и Сдружение „Център Динамика“ продължават сътрудничеството си в сферата на социалното партньорство

По-рано през днешния ден регионалният шеф Анатоли Станев и шефът на неправителствената организация Деана Димова подписаха съглашение за по-активна взаимна работа в предварителната защита и битката с следствията от неподходящите прекарвания в детството.

Според специалисти прочувствените контузии крият сериозен риск за здравето в зрелост. Множество изследвания, измежду които и разбор на Националния център по публично здраве сочи, че сходни контузии могат да се окажат причина за психологични разстройства, сърдечносъдови болести, карциноми и в последна сметка да се стигне даже до ранна гибел. Именно по тази причина двете институции сплотяват напъните си и ще подхващат общи дейности по образования на заинтригуваните страни. Ще се провеждат и организират взаимни конгреси, на които фокусът ще бъде подложен върху опциите за ранно различаване на принудително държание в домашната среда, битка с експанзията, както и с всевъзможни форми на зависимости измежду подрастващите. Акцент ще бъде и провеждането на подробна осведомителна акция.

Подобни контузии засягат над 10 милиона деца в целия Европейски съюз годишно. У нас не се води публична статистика, само че по данни на неправителствени организации от 30% до съвсем два пъти са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашно принуждение. Нещата са още по-притеснителни, когато се регистрира и въздействието на Ковид-кризата. Продължителната изолираност, дружно с икономическите последствия за фамилиите, породиха разнообразни типове рецесии в домашната среда, постоянно отключващи принуждение, тормоз, влошено психологично здраве и психически проблеми. Ограниченият достъп до здравна помощ и до разнообразни типове експерти в допълнение задълбава обстановката и може да има по-дългосрочни последствия. По данни на ДАЗД от Националната телефонна линия за деца 116 111, най-вече случаи на принуждение над деца за 2020 година има регистрирани в фамилна среда – 560 сигнала, следвани от тези на улицата – 62, които са девет пъти по-малко.

Инициативата се осъществя в границите на план „ Използването на мултидисциплинарен метод за различаване и работа с деца, претърпели контузия (MARTE) ” по стратегия REC-RDAP-GBV-AG-2019, като до момента Областната администрация в Русе бе асоцииран сътрудник по плана.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР