По проектите за модернизация на Българската армия служебното правителство направи

...
По проектите за модернизация на Българската армия служебното правителство направи
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Продължава работата по модернизационните проекти

По плановете за рационализация на Българската войска служебното държавно управление направи много неща.

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в предаването на bTV „ Тази заран “ през днешния ден, 18 януари. Придвижен е планът за вторите осем самолета F-16 и за тях страната ни е направила и първата вноска. Очаква се да стартират да идват през 2027 година Получени са отговори на изпратено искане за даване на информация за бойни машини на Сухопътните войски; следва приемане на съответни предложения. Подготвени са претенции за даване на информация по план за придобиване на 155-мм гаубици и се работи по претенции за даване на информация по план за придобиване на системи за залпов огън “, обясни министър Стоянов.

Продължава работата по търсене на така наречен заместващи платформи в бойната ни авиация. Те ще бъдат тематика на срещите му с шведската и френската страна в края на седмицата. „ Има увещание, че при започване на февруари от шведска страна ще получим оферта. Търсим самолети втора употреба, на лизинг и на допустимо най-ниска цена “, напомни той. „ Все по-трудна става поддръжката на авиационната техника, както и на техниката на Сухопътни войски; поддръжката става и невъзможна, когато техниката е придобивана от някогашния Съветски съюз, защото не можем да произвеждаме сами аварийни елементи “, уточни министър Стоянов.

Министърът на защитата още веднъж акцентира, че всички самолети Су-25, които са на щат в Българската войска, са налични и с тях се извършват полети. „ 20 бойни самолета Су-25 са продадени в интервала 2005 – 2012 година, шест от тях към момента са в България, 14 от тях са изнесени през годините, главно в посока Грузия. Продажбата им е вследствие на това, че през 2001 година беше признат План 2004, с който Българската войска беше редуцирана, в това число и Военновъздушните сили. В резултат на този проект, самолетите са оповестени за непотребни и са продадени като непотребна техника. Купувани са от компании, които имат разрешителни, и активността са я направили законно “, уточни той.

„ Помощта, която е изпратена на Украйна, е в сходство с решението на Народното събрание “, напомни министърът и акцентира: „ Парламентът знае какво се изпраща. “ Изненадващо за него е, че част от депутатите са споделили, че се срамят от това, което изпращаме. „ Трябва да се срамят от това – къде са довели Българската войска, а не от това – какво изпращаме в Украйна “, разяснява министър Стоянов. По думите му – описът с въоръжение и техника, изпратени като помощ, е част от изчерпателен разбор за цялостното положение на Българската войска. „ Важното е, че изпълнихме решението на Народното събрание. Казвал съм за моя закостенял метод освен това осъществяване, защото Българската войска има конституционни отговорности, те би трябвало да се извършват както са заложени в нашите военновременни проекти “, посочи той. По думите му – украинската страна е изразила удовлетворение от това, което е получила като помощ. Това е станало по време на срещите му в Киев през декември предходната година. Посещението в Украйна не е скрито, акцентира министър Стоянов, и уточни, че в такива случаи Министерският съвет взима решенията за външната политика.

Министърът на защитата отхвърли изказванията на политически сили и съответно на Българска социалистическа партия за цената, на която България придобива самолетите F-16, защото плановете са минали през Народното събрание. По думите му – неуместна е тезата, коментирана от знакови фигури в Българска социалистическа партия, че няма да продължат политиката на служебния кабинет за предоставяне на оръжие. „ Вчера министър-председателят Кирил Петков сподели какъв брой доста оръжие е давано предходната година, може би Корнелия Нинова ще изясни това “, сподели той и добави: „ Служебното държавно управление извършва решение на Народното събрание, в това Народно заседание са и депутатите на Българска социалистическа партия. Не може да трансферират слабостта на партията си върху служебното държавно управление. “

„ Моето предпочитание е да има постоянен кабинет, с парламент. Проблем на служебния кабинет е неналичието на поддръжка в Народното събрание, без значение че нещата, които се оферират, са положителни за страната ни “, сподели министър Димитър Стоянов. На въпрос за оценка на работата на служебния кабинет в последните месеци, в това число и неговата като министър на защитата, той съобщи, че постоянно може да се свърши освен това в полза на Българската войска.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР