По принцип рядко коментирам темата за извънземните на страниците на

...
По принцип рядко коментирам темата за извънземните на страниците на
Коментари Харесай

Автори на научна статия смятат, че може да са открили 234 извънземни цивилизации

По принцип рядко разясня тематиката за извънземните на страниците на КОСМОС БГ заради простата причина, че изказванията за тяхното битие най-често се въртят към спекулации, необяснени загадки, конспирации и мистерии, а не са основани на действителни научни данни.

Този месец обаче излезе обява в научното списание Publications of the Astronomical Society of the Pacific. Списанието е задоволително съществено и има импакт фактор 2.42. Публикацията носи заглавие Discovery of peculiar periodic spectral modulations in a small fraction of solar type stars и е оповестена онлайн на 14 октомври.

Двамата астрофизици и създатели на публикацията, които работят Лавалския университет, Квебек, Канада, настояват, че са разкрили мистериозни сигнали от 234 разнообразни звезди. Тези пулсации съответстват с това, което се чака, в случай че извънземните цивилизации се пробват да изпратят радиосигнали към нас.

“Ние откриваме, че засечените сигнали имат точната характерност за извънземен разсъдък, която е предсказана в предишна обява и заради това са съгласно хипотезата ”, е написано в публикацията. Освен това сигналите постъпват от звезди със спектрална характерност, сходна с тази на нашето Слънце.

Авторите настояват, че нито едно от стандартните (невключващи извънземни) пояснения за тези пулсации не могат да ги обяснят изрично. Но дали в действителност става въпрос за извънземни?

Публикацията се посреща със песимизъм от научната общественост. Сет Шостак, старши астроном от плана SETI, твърди (източник), че знае за най-малко шестима рецензенти, които са се оповестили против публикуването на научната публикация, минимум без да й бъде направена съществена проверка. Но все пак акцентира, че научното списание е задоволително влиятелно.

Бихме могли да предположим, че мнението на основния редактор на списанието е било решаващо за това обявата да се допусне до щемпел.

Самите създатели приканват за песимизъм към личната си работа и настояват, че още изследвания са нужни, с цел да се удостовери или отхвърли дали в действителност става въпрос за извънземни сигнали или не. Все отново цялата човешка история на търсене на извънземен разсъдък изобилства от подправени потвърждения. За финален път през този август медиите разтръбиха заглавия, че сигнал, засечен от SETI, е индикатор за извънземна цивилизация. Оказа се, че става въпрос за радиосигнал от съветски сателит. Дори прословутият УоУ! Сигнал от 1977 година си има към този момент естествено пояснение – интензивност на комети (източник).

Скептицизмът обаче не значи, че би трябвало да сме цинични и да отхвърляме всичко с безспорна решителност.

“Не можем да си позволим да сме прекомерно цинични ”, споделя Шостак. “Не желаеме да изхвърлим бебето с водата ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР