По препоръка на оперативния щаб срещу разпространенението на коронавируса областната

...
По препоръка на оперативния щаб срещу разпространенението на коронавируса областната
Коментари Харесай

Отменя се официалното честване за 3 март на Шипка заради коронавируса и грипа

По рекомендация на оперативния щаб против разпространенението на ковид регионалната администрация в Стара Загора анулира формалното честване за 3 март на връх Шипка. Достъпът за жители, искащи да поклонят пред Паметника на Свободата остава отворен.

Въпреки че в страната ни няма регистриран случай на новия ковид, в последните дни се следи грипна вълна от вирус вид “Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други Общопрактикуващите лекари и учебните управления оповестяват за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, по отношение на което тук-там следва оповестяване на грипна зараза, а за учениците – и на грипна почивка. Справката на епидемиологичната обстановка демонстрира, че ситуацията в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни болести.

Заради това Националнят действен щаб предложи на управляващите да бъдат анулирани всички тържествени мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3 март.

" Решението на Щаба е съобразено със мненията на привлечени към него специалисти от региона на епидемиологията, инфекциозните заболявания, вирусологията и превантивната медицина. Причина за рекомендацията, адресирана с публично писмо на ръководителя на оперативния щаб генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски до президента на България, ръководителя на Народното събрание, министър-председателя, регионалния шеф на Стара Загора и кмета на община Казанлък, е, че скупчването на огромни групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични опасности ", декларират от щаба.

Малко над 100 проучвания за ковид са направени досега от Националната референтна лаборатория, а към 156 случая са изследвани във ВМА. Всички подлежат на втора негативна проба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР