По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие
Коментари Харесай

НСИ: Разходите на работодателите за труд нарастват с 11% през второто тримесечие на годината



По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2017 година общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11% по отношение на вторите три месеца на миналата година. Увеличението в промишлеността е с 10,6%, в бранша на услугите - с 11,5% и в строителството - с 4,7 на 100.

По стопански действия през интервала април - юни най-голям растеж на общите разноски за труд в България по отношение на същия интервал на 2016-а година е регистриран в икономическите браншове " Операции с недвижими парцели " - покачване с 16,8%, " Административни и спомагателни действия " - с 16,1% и " Професионални действия и научни проучвания ” - с 14,6%.

В същото време най-нисък растеж на общите разноски за труд е регистриран в икономическите браншове " Строителство " - покачване с 4,7%, " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " - с 5,0% и " Финансови и застрахователни действия " - с 5,7 на 100.

Разходите за заплащане за един отработен час през второто тримесечие на 2017 година се усилват с 10,7% по отношение на същия интервал на миналата година, а другите разноски (извън тези за хонорари и заплати) - с 12,4%. По стопански браншове изменението на разноските за хонорари по отношение на второто тримесечие на 2016-а година варират от покачване с 4,7% за " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " до растеж със 17,0% за " Операции с недвижими парцели ".

Предварителните данни на Национален статистически институт удостоверяват изнесените по-рано този месец данни на Евростат за заплащането на труда в целия Европейски Съюз и в частност в нашата страна през второто тримесечие на годината. Растежът с 10,7% на разноските за заплащане слагат България на трето място измежду всички страни - членки на Съюза, като тя е изпреварена само от Румъния (със скок на заплатите с 18,2%) и Чешката Република (повишение с 11,1%).
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР