По предварителни данни финансовите вноски на САЩ за Световната здравна

...
По предварителни данни финансовите вноски на САЩ за Световната здравна
Коментари Харесай

СЗО е получила от САЩ 25% по-малко пари по време на пандемията

По предварителни данни финансовите вноски на Съединени американски щати за Световната здравна организация (СЗО) са намалели с 25% по време на пандемията от ковид, като бъдещата поддръжка на Вашингтон за организацията на Организация на обединените нации се преразглежда.

Големият спад във финансирането по отношение на предходния двугодишен интервал е резултат от съкращенията, за които е взел решение някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и които за първи път разкриват мащаба на отстъплението на администрацията на Тръмп от органа на Организация на обединените нации.

В идващия двугодишен бюджет на СЗО средствата от Съединени американски щати още веднъж ще се усилят след нови обещания, направени от американската администрация през декември - към 280 млн. $, обещани от президента Джо Байдън. Въпреки това администрацията на Байдън също изрази подозрения по отношение на бъдещата поддръжка на Вашингтон за международната организация.

Агенцията на Организация на обединените нации се оправя с над 200 млн. $ по-малко от Съединени американски щати през 2020 година и 2021 година, съгласно предварителните данни на СЗО, съдържащи се в бюджетен документ, наличен на Ройтерс, който към момента не е оповестен. СЗО съумява да събере повече средства от други донори, което разрешава увеличение на общия ѝ бюджет.

Вашингтон е платил 672 млн. $ на СЗО за последния ѝ двугодишен бюджет, което е по-малко от дадените 893 млн. $ през 2018-19 година, сочат предварителните данни.

В резултат на това Съединените щати към този момент не са най-големият донор на СЗО, като Германия последователно ги е заменила посредством прехвърляния от над един милиард $ през последните две години./
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР