По предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева Народното събрание

...
По предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева Народното събрание
Коментари Харесай

Депутатите се уплашиха, парламентът се разпусна

По предложение на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева Народното събрание няма да заседава, а ще се събира единствено, в случай че би трябвало да се гласоподават актове, свързани с изключителното състояние

© Юлия Лазарова Народното събрание стопира работата си до момента в който трае изключителното състояние и ще заседава единствено тогава, когато би трябвало да се одобряват актове, свързани с изключителната обстановка. Парламентарният надзор върху държавното управление ще бъде единствено писмен, а парламентарните комисии ще могат да заседават като съвещанията им ще се излъчват онлайн. Решението беше импортирано от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутати от " Обединените патриоти " и подкрепено от 115 депутати от всички парламентарни групи без тези от Българска социалистическа партия. В претекстовете си Караянчева посочи, че сега " цялата страна е в карантина ", а депутатите не извършват разпорежданията на спешния щаб за съблюдаване на " обществена отдалеченост ". На предлагането на ГЕРБ остро се опълчиха депутатите от левицата, които упрекнаха ръководещите в " прекратяване на конституцията " и " стъпка към налагане на тирания ". Дебатът в пленарната зала продължи повече от два часа като болшинството и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия си отправяха остри реплики.

С това Народното събрание дава извънредно неприятен сигнал на останалите държавни органи (а и основни частни компании), от чиято работа зависи животът по време на ограничаващите ограничения да не се трансформира в злополука. Ако Народното събрание няма да работи, тъй като депутатите се тормозят за живота си (и не могат да измислят метод да си правят работата онлайн), то би трябвало ли да работят да вземем за пример служителите на реда, чиято работа е много по-опасна? А хората, които поддържат тока и връзките?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До това решение се стигна още веднъж след съществено политическо опълчване. Партиите от ръководещото болшинство - ГЕРБ и Движение за права и свободи, предложиха разновидности за отдалечена работа, само че той не беше признат от Българска социалистическа партия. Така се стигна до разновидността, в който за интервала на изключителното състояние (който може да продължи с месеци) депутатите да не вършат нищо, в случай че незабавно не се постанова.

Притесненията на Българска социалистическа партия

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин упрекна болшинството в пренебрежение към парламентаризма и съобщи, че с това решение Народното събрание на процедура стопира работата си за неустановен период, тъй като изключителното състояние може да бъде удължено. " Като висша институция Народното събрание би трябвало да дава образец и да подсигурява нормалността в страната и ръководството като осигурим надзор над изпълнителната власт ", съобщи той. И добави, че демокрацията е сложена пред тестване. " С часове текат брифинги на изпълнителната власт, на оперативния щаб, а българския парламент ще се разпусне и няма да има публичност на това, което опозицията споделя. Парламентът ще е щемпел на това, което ще внася изпълнителната власт ", сподели още Вигенин.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че с решението за прекъсване на работата на Народното събрание " парламентарната република краткотрайно се анулира и се суспендира конституцията. " " Вчера държавното управление предложи като отплата само живот на заем. Днес ви дадоха независимост под карантира, на следващия ден влиза в деяние диктатурата. Извънредното състояние не е мотив да спре да действа страната. Толкова ли е мъчно да осигурите една огромна залата. Ако сме загрижени за здравето на хората, през днешния ден тук трябваше да е министър председателят и да показва актуализация на бюджета. Трябваше да разблокираме държавния запас. Истинската причина е, че през днешния ден слагате венеца на безконтролната власт и ще заметете следите на откраднатото през последните четири години ", сподели Нинова. Депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков пък заподозря ръководещите че до решението за прекъсване на работата на Народното събрание се е стигало след " добре дирижиран развой ". Той напомни разиграния Веселин Марешки цирк по време на разискването на закона за изключителното състояние предишния петък, когато водачът на " Воля ", дружно с колежката си Кръстина Таскова, се появиха в пленарната зала с маски и защитни дрехи.

Чернобил, матифестации, зелена салата

От болшинството отвърнаха, че депутатите " не са ваксинирани против ковид и също могат да се разболеят, което, в случай че се случи, ще би трябвало всички да бъдат сложени под карантина за 14 дни. А в причините си Караянчева включи националния съд и Чернобил. " Нека бдим да не се върне Народния съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се възобнови Чернобил, когато българските жители манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха някъде на безшумно и ядяха биологична храна. " От болшинството попитаха Българска социалистическа партия и за какво откакто вирусът не е рисков те са отменили партийните си събрания, свързани с идния избор на водач на партията. Управляващите цитираха и конституцията, съгласно която националното заседание може да се привиква от ръководителя на Народното събрание, по искане на 48 народни представители или от президента. Преседателят на комисията по енергетика Валентин Николов пък уточни, че още идната седмица депутатите ще би трябвало да се съберат, с цел да одобряват промени в закона за енергетиката, поради понижението на цената на газа.

Движение за права и свободи на страната на болшинството

На страната на болшинството се включи и депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той упрекна Българска социалистическа партия, че по време на председателския съвет при Цвета Караянчева, който се организира преди днешното съвещание на Народното събрание, са били препоръчани разнообразни разновидности за работа на Народното събрание, които от Българска социалистическа партия са отхвърлили. " Предложихме да гласуваме дистанцинно, както работи Европейския парламент, да работим и ние от кабинетите си и да гласуваме от кабинетите си. Аргумента на Българска социалистическа партия беше, че по този начин нарушаваме член от конституцията, съгласно който гласуването на депутатите е персонално и очевидно, макар че на никое място не е казано, че това става единствено в пленарната зала ", съобщи Цонев. По думите му от Българска социалистическа партия са отхвърлили и предлагането решенията да се вземат на автограф. " Първото човешко право е правото на живот. Пред това право всички останали права имат второстепенно значение. В момента поради пандемията се суспендират краткотрайно съществени човешки права - правото на придвижване, на свободата на словото по избрани тематики. Правото на живот се подсигурява като не го застрашаваш. Ние от 20 дни се вършим на безсмъртни и застрашаваме правото на живот на тези, с които се срещаме ", сподели Цонев.

Защо се стигна дотук

Въпросът дали Народното събрание да продължи да работи се разисква още от предходната седмица. За пръв път той беше подложен на председателския съвет при ръководителя на Народното събрание от Валери Симеонов и Веселин Марешки, които са предложили Народното събрание да не работи до момента в който трае изключителното състояние. Тогава против това са възразили от Българска социалистическа партия и предлагането не е било признато. Другата причина за отсрочване на решението беше, че предстоеше приемането на закона за изключителното състояние. След това работна група от депутати от разнообразни политически сили трябваше да разиска другите оферти по какъв начин Народното събрание да работи в изключителната обстановка, само че до общо единодушие по този начин и не се стигнало. На днешния председателски съвет от Движение за права и свободи са предложили депутатите да заседават отдалечено, само че от Българска социалистическа партия са охвърлили този вид, тъй като нарушава конституцията. Според депутати от болшинството обаче подобен вид с отдалечено гласоподаване е неосъществим, тъй като Народното събрание няма техническа опция за подобен метод на работа. Красимир Ципов от ГЕРБ пък предложил гласуването на всеки един народен представител да става в запечатан плик и комисия от народни представители да преброява гласовете. " Конституцията дава опция за скрито гласоподаване ", сподели Ципов. От Българска социалистическа партия предложили съвещанията на Народното събрание да се организират в НДК, където има огромна зала и по този начин депутатите ще стоят на разстояние един от различен, на което останалите дали отговор с въпроса " за какво Българска социалистическа партия се отхвърля от конгреса си, който също би трябвало да се организира в НДК? ". Депутати от болшинството показват и още една причина за приемането на решението за прекъсване на работата на Народното събрание - част от по-възрастните им сътрудници се страхували от болест. Сега ръководещите ще изчакат да се организира първото съвещание на Европейския парламент онлайн, с цел да " почерпят опит " по думите им по какъв начин се организират съвещания отвън пленарната зала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР