По празниците няма да има грипна вълна, това каза главният

...
По празниците няма да има грипна вълна, това каза главният
Коментари Харесай

По празниците няма да има грипна вълна

По празниците няма да има грипна вълна, това сподели основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев. По думите му е мъчно да се каже на какво се дължи това забавяне.
„ Били сме очевидци на доста късни грипни епидемии, в това число през март и април. Този сезон обаче най-вероятна няма да е така”, разясни Кунчев. Мъглите, внезапните промени в температурата и мръсният въздух благоприятстват честите болести. Лигавицата става по-чувствителна на разнообразни вируси, само че сред тях към този момент не е грипният.
„ Грипната зараза се развива доста интензивно и тогава каквито и да са изискванията, един път пристигнала, тя нараства. През последните няколко месеца минахме през няколко талази от респираторни вируси. Някои от тях дават затруднения, само че доста по-рядко от грипа”, изясни още Ангел Кунчев.
Здравният контрольор осведоми, че противогрипните ваксини в мрежата са изчерпани, тъй като ползата е бил доста огромен. Внесени са 120 000 дози, а търсенето е било за сред 200 000 и 250 000. „ Догодина ще се опитаме да увеличим броя, с цел да се възползват повече хора”, съобщи Кунчев. Той предложи, когато пристигна грипната вълна, хората, които са най-уязвими, да останат у дома за към 10 дни, с цел да избегнат най-острата фаза на епидемията. Малките деца, които боледуват постоянно, както и възрастните хора с хронични болести са най уязвимите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР