По повод Световния ден на инсулта и Световния ден на

...
По повод Световния ден на инсулта и Световния ден на
Коментари Харесай

Казаха кое е от първостепенно значение за предотвратяване на усложненията на диабета

По мотив Световния ден на инсулта и Световния ден на диабета Фондация " Национална мрежа сърце за сърце “, Лайънс клуб Пловдив – Филипополис, община Пловдив, регион " Западен “ и Асоциацията на студентите медици в България- гр. Пловдив сполучливо реализираха акция, обвързвана с повишение на вниманието към сърдечносъдовите болести и диабета. По строго избран график, от 29 октомври до 13 ноември в това число професионални консултанти, доброволци и студенти медици посетиха всички детските градини и учебни заведения в региона, с цел да ревизират положението на работещите там.

Общо 289 учители, психолози и спомагателен личен състав имаха опция да ревизират кръвното налягане, кръвната си захар и да дефинират рисковите си фактори за метаболитен синдром. За потребностите на скрининга беше употребена швейцарска здравна техника от най – висок клас. Кръвното налягане беше измервано с технология AFIB Microlife, която записва предсърдно мъждене и е главен рисков фактор за мозъчен инсулт.

Кампанията на Фондация " Национална мрежа сърце за сърце “ и " Лайънс клуб Пловдив – Филипополис "   имаше за цел да осведоми участниците за първите стъпки, които би трябвало да се подхващат, при първи признаци на инсулт, за методите на попречване на мозъчен инсулт, за пътищата за възстановяване качеството на живот и обезпечаването на дълготраен и по-качествен надзор на сърдечносъдови болести и диабет.

Статистиката в България записва годишно към 82 398 случая на мозъчносъдови болести. От тях 35 311 са с мозъчен инсулт, а 7 175 приключват с летален излаз. А по отношение на болестта диабет - в България статистиката сочи 480 000 индивида с диабет и още 200 000 индивида, които са наранени, само че не знаят и не се лекуват. Т.е. 1 от 2 души, които понастоящем живеят с диабет, не са диагностицирани. Повечето от тези случаи са диабет вид 2, който значително се предотвратява посредством постоянна физическа интензивност, здравословна и уравновесена диета и поощряване на здравословна среда на живот. Ранната диагноза и лекуването са от основно значение за попречване на затрудненията на диабета и реализиране на здравословни резултати.

Здравната акция за предварителна защита на сърдечносъдови болести и диабет, проведена от Фондация " Национална мрежа сърце за сърце “ и " Лайънс клуб Пловдив – Филипополис "   планува включването и на 5 административни региона на община Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР