По повод срещата на върха във Варна между ЕС и

...
По повод срещата на върха във Варна между ЕС и
Коментари Харесай

Джеймс Пардю: България наистина може да бъде добър посредник

По мотив срещата на върха във Варна сред Европейски Съюз и Турция желая да Ви попитам две неща. Първо: Очаквате ли някакъв триумф от тази среща? И второ: В положение ли е България да бъде сполучлив медиатор сред Брюксел и Анкара?

В момента Турция е в мъчно състояние и не съм сигурен, че България, или който и да било различен, може да направи доста в това отношение, доколкото господин Ердоган продължава да следва своя конфронтационен курс. Той работи против демокрацията и върна страната си обратно в това отношение. Надявам се, че от тази среща ще излезе нещо, само че доста ще се изненадам, в случай че в действителност бъде реализиран някакъв прогрес. Защото Ердоган не се интересува от съдействие, в случай че то не е по неговите правила. Още от времето, когато бях дипломат в София, България се пробва да развива съдействието с Турция – и несъмнено има триумфи в това отношение. Но Ердоган е политик, с който доста мъчно се работи, и това Съединени американски щати го знаят добре. Ще забележим, само че отново споделям: ще бъда сюрпризиран, в случай че има някакъв забележим триумф.

И още един глобално-политически въпрос, който директно визира и България. Напоследък от ден на ден се приказва за опитите на Русия да се намесва в политиката - както на балканските страни, по този начин и на цяла Европа, че даже и на Съединени американски щати. Какви са Вашите наблюдения в това отношение?

Голяма надменност е била нужна на Владимир Путин, с цел да реши да се намесва в демократичните избори в Съединени американски щати. Според мен режимът на Путин несъмнено е решил да употребява инструмента на дезинформацията, с цел да подкопае демокрацията, да я дискредитира и да всее разкол сред Съединени американски щати и техните трансатлантически сътрудници. Мисля, че таман това е задачата в тази ситуация. Но проектът му лъсна. Вече е ясно, че Русия се е намесила в изборите в Съединени американски щати и че демонстрира огромна интензивност в Европа. За Бога, те правят атентати против някогашни сътрудници във Англия, употребявайки химическо оръжие, а преди този момент и нуклеарен материал! Това е невероятна надменност и посягане против суверенитета! Според мен обаче Путин съществено надценява опциите си. Той не е градител, той е унищожител. Та какво ли позитивно е направила Русия за районите и за Европа напоследък? Те са доста положителни в разпространението на съзаклятнически теории, само че въобще не ги бива нито в политическо отношение, нито в икономическото развиване, нито пък в това да подобрят живота на хората. Ако изследваме дълбоките аргументи, ще установим, че в дъното е слабостта на Русия.

А дали Русия съставлява някаква действителна опасност за Балканите сега?

Пардю: Знаете ли, аз от много време се майтапя, че Балканите са изконната татковина на заговорническите теории. Русия има съществено въздействие в района – и го употребява. Не считам обаче, че има някаква военна или друга опасност, най-малкото пък за държави-членки на НАТО. Русия ще продължи да се пробва да играе деструктивна роля на Балканите, само че и Европа, и Съединени американски щати добре схващат това и го имат поради.

Вие явно продължавате да следите събитията в България. Какво Ви прави изключително усещане?

Много съм горделив, че България сега е ръководител на Европейски Съюз. Когато си тръгвах от България, страната таман се готвеше да влезе в Европейски Съюз. А в този момент е ръководител - това е удивително достижение, с което и аз се гордея. В политическо отношение: съгласно мен Борисов и ГЕРБ държат всичко напълно под собствен надзор, не виждам да има сериозна проведена съпротива.

За европредседателството Борисов и неговата партия си сложиха като цел доближаването на страните от така наречен Западни Балкани с Европейски Съюз. Мислите ли, че България е дорасла за тази задача? И въобще: дали една балканска страна в действителност може да помогне на други съседи по пътя към Европейски Съюз?

В избран смисъл това дава позитивен образец за целия район. България е ръководител на Европейски Съюз и показва водачеството си. Решението на държавното управление да подпише двустранния контракт с Македония е нещо доста удобно за целия район. Сега се надявам, че Гърция и Македония ще реализиран единодушие по въпроса за името – още по време на българското европредседателство. Смятам, че това ще бъде величествен триумф. Надявам се, че господин Борисов интензивно работи по въпроса, до момента в който е отпред на Европейски Съюз. България в действителност може да бъде добър медиатор. Страната извървя дълъг път, пък има и престиж в района. На Балканите би трябвало да има повече съдействие, повече интеграция, би трябвало да се отстранят бариерите и преградите, да има свободно придвижване и културен продан. Тоест, има доста работа за извършване и не виждам страна в по-добра позиция за това от България.

По време на мандата Ви в България против Вас имаше много офанзиви, както в медиите, по този начин и от страна на някои политици. Кои събития и политици от това време са оставили най-ярки следи в спомените Ви?

Най-напред би трябвало да кажа, че ние двамата със брачната половинка ми Кейти се наслаждавахме на всяка минута от престоя си в България. Обичаме тази страна, обичаме хората, културата е забележителна, историята, изобразителното изкуството, музиката – всичко е необикновено. И ние продължаваме да държим на тази страна, посещаваме я всяка година, от време на време даже два пъти в годината, следим от близко какво се случва там, следим културните събития… Имаме и доста другари в България, с които се виждаме по време на визитите си. Отрицателните изявления в медиите в никакъв случай не са ме тревожили изключително. Защото съм уверен, че в случай че не предизвикваш и такива изявления, вероятно не си вършиш добре работата. По това време медиите в България бяха по-свободни, в сравнение с са в този момент. Не знам в детайлности за какво това е по този начин, само че медийната независимост очевидно понижава. Дано с течение на времето тя да бъде възобновена.

*Заглавието е на Mediapool.bg

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР