По повод репортаж на bTV, , който според НЗОК внушава

...
По повод репортаж на bTV, , който според НЗОК внушава
Коментари Харесай

НЗОК: На сайта на Касата е публикувана цялата необходима информация за помощни средства

По мотив репортаж на bTV,, който съгласно НЗОК внушава изказвания за усложнен достъп на хората с увреждания до информацията, нужна им да подадат документи за приемане на помощни средства, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) осведоми за следното:

Процесът по заявяване на помощни средства е електронизиран.

Срокът от заявяване до постановяване на утвърждение е 2 дни.

Процесът е изцяло електронизиран от страна на НЗОК и е бърз, спрямо процеса по заявяване и разпределяне на помощни средства, изпълняван от Агенцията за обществено подкрепяне преди 01.07.2022 година, когато срокът за утвърждение е бил тримесечен и процесът е бил книжен.

На формалната интернет страница на НЗОК в рубриката „ Новини “ е оповестена информация какво би трябвало да създадат жителите след приемането на протокол/решение от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК и нужда от разпределяне на предписаните им помощни средства.

На интернет страницата на НЗОК, в рубриката „ Контакти – Телефони за жители “, раздел „ Контакти в РЗОК за въпроси, свързани с помощните средства на хора с увреждания, може да намерите тук “ е разгласен за връзка „ зелен телефон 080014800 “ за хора с увреждания, под който в обособен файл са оповестени телефонни номера за контакт с всички РЗОК.

Редът за приемане на помощни средства за хората с увреждания е регламентиран в Закона за хората с увреждания и Правилника за неговото използване, споделят още от НЗОК.

Полезно за жителите е да имат поради и следните стъпки в произвоството по заявяване и разпределяне на помощни средства:

1. За да получат помощни средства,  хората с увреждания се явяват на Лекарски експертни комисии (ЛКК) или Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), които са органите на здравната експертиза, които предписват помощните средства, посредством издаване на ЛКК протоколи или ТЕЛК решения. ЛКК и ТЕЛК предписват помощни средства, според одобрена спецификация от Народно събрание на НЗОК, която съдържа всички помощни средства, заплащани от НЗОК.

2. Заявленията, дружно с издадените ЛКК протоколи (ТЕЛК решения), се изпращат по електронен път до профилиран програмен продукт на НЗОК.

3. Заявления за разпределяне на помощни средства на стойност под 1000 лева се преглеждат от експертни комисии в РЗОК, а заявки на стойност над 1000 лева се преглеждат от експертна комисия в НЗОК.

4. До 7 дни от постъпване на електронните заявки се постановяват утвърждения или стимулирани отводи. Одобренията или отводите се оповестяват на заявителите по телефон от чиновници на РЗОК и НЗОК, както и посредством изпращане на уведомителни писма на посочените адреси в заявките.

5. Заявителите сами избират в коя РЗОК да бъде прегледано заявката им, при положение, че същото е на стойност под 1000 лева

6. Заявителите избират без териториално ограничаване от кой търговец на дребно, сключил контракт с РЗОК, да получат утвърдените помощни средства.

В случаите, когато е публикуван отвод да бъде отпуснато декларираното помощно средство, хората с увреждания имат право да подадат възражения до шефа на НЗОК, към които могат да показват и ползват спомагателна информация или документи при недостатъчност на преписките, както и по отношение на претекстовете за отхвърли. Също по този начин, те имат право и да апелират отводите по правосъден ред пред Административния съд, прецизират от Касата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР