По повод разпространената от австрийски медии информация за разследване на

...
По повод разпространената от австрийски медии информация за разследване на
Коментари Харесай

От прокуратурата с подробности за разбитата група, занимаваща се с онлайн финансова търговска измама

По мотив публикуваната от австрийски медии информация за следствие на онлайн финансова комерсиална машинация, от пресцентъра на Прокуратурата в Република България изпратиха известие, което публикуваме без редакторска интервенция.

"От началото на 2019 година Софийска градска прокуратура прави процесуално следствени дейности, в осъществяване на 4 /четири/ Европейски заповеди за следствие /ЕЗР/ от Германия и Австрия за откриване на интернационална незаконна група, извършваща киберпрестъпления - онлайн финансова комерсиална машинация, вследствие на което са излъгани хиляди жители на Германия, Австрия и други страни – членки на Европейски Съюз, а нанесената им вреда е за към 100 млн. евро. Механизмът на измамите се показва във въвеждане на потърпевшите жители в подвеждане, посредством предлагани по интернет фиктивно удобни условия за вложение на парични средства, които след това не се възвръщат. След непозволеното приемане на процесните парични суми, същите се подреждат по банков път към разнообразни банкови сметки, в това число отвън рамките на Р България, като по този метод се прави изпиране на предмета на измамите.

В осъществяване на ЕЗР, Софийска градска прокуратура е направила 34 претърсвания, изземвания и обиски на лица, всички на територията на гр. София, като дейностите са осъществени след съответно позволение от Софийски градски съд. При тези дейности бяха конфискувани голям брой материални доказателства – документи, компютърни конфигурации и други движимости.

Разкрита е с позволение на съда банкова загадка и по искане на СГП е натрапен запор върху банкови сметки в разнообразни банки в страната. Разпитани са като очевидци голям брой лица – чиновници в кол- центрове и във компании, употребявани за активността на групата. Проведени са разпити и на 10 лица в качеството им на обвинени по искане на правосъдните управляващи в Австрия и Германия

По издадена от австрийските правосъдни управляващи Европейска заповед на арест, на 30.01.2019 година Окръжна прокуратура – София е постановила задържането на лицето Гал Барак, жител на Държавата Израел, посочено като главен член на интернационалната незаконна група, който е направил опит да напусне страната ни през Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина. По искане на Окръжна прокуратура – София, с определение от 01.02.2019 година на Окръжен съд – София, по отношение на Гал Барак е взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “, а с определение на Апелативен съд – София от 07.02.2019 година след тъжба от Гал Барак, мярката му за неотклонение е променена в „ домакински арест “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР