По повод предстоящите Коледа и Нова година Изпълнителна агенция Главна

...
По повод предстоящите Коледа и Нова година Изпълнителна агенция Главна
Коментари Харесай

Ще работите по Коледа и Нова година? Ето колко трябва да ви платят

По мотив идните Коледа и Нова година Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда “ припомня на работодателите и на служащите и чиновниците, че за работа на формален празник се поставя най-малко двойна отплата. Когато положеният от работещите труд за тези дни е и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване, припомнят от Главна ревизия по труда.

Според Кодекса на труда публични празници са 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари. Съвпадането на Бъдни вечер с неделя удължава почивните дни с един така наречен задочен ден, заради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 година Работата на задочен ден се заплаща както в почивен, т.е. само изключителният труд се заплаща с нарастване и то със 75%.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен от тях на празнични, почивни и неприсъствени дни, постоянно е ексклузивен. Той наложително се разпорежда от работодателя със заповед, издадена най-малко 24 часа по-рано. Когато в празнични дни се поставя труд по график при сумирано пресмятане на работното време, той не е ексклузивен. В тези случаи се заплаща само двойна отплата за работата на формалните празници.

Работниците и чиновниците, би трябвало да имат писмени доказателства за работа в празнични и почивни дни. Такива са заповедта за възлагане на ексклузивен труд, с която би трябвало да са осведомени най-малко 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия интервал на сумираното пресмятане на работното време.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР