По повод предстоящите чествания на 140 години от провеждането на

...
По повод предстоящите чествания на 140 години от провеждането на
Коментари Харесай

Октриха изложба, посветена на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

По мотив идните празнувания на 140 години от провеждането на Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция, Регионалният исторически музей експонира фотодокументална галерия на ул. „ Независимост “ пред факултета „ Изобразителни изкуства “ в старопрестолния град. Идеята е да се съживи историческата памет за „ Търново като люлка на българската държавност”.

Учредителното заседание в Търново е първото национално заседание на Княжество България след Освобождението от османско господство през 1878 година. Търновската конституция е първата конституция на Княжество България. Тя е призната от Учредителното заседание на 16 април 1879 година в Търново.

„ Свършихме делото, за което бяхме извикани. Нашето заседание беше като транспортен съд, изложен на стихии. Слава Богу, този транспортен съд доближи пристанището. Можем да кажем, че направихме закони от народа и за народа! “ – споделя екзарх Антим I, ръководител на Учредителното заседание, за което свидетелстват историческите документи.

Изложбата съставлява експозиция на истински снимки и документи за остаряло Търново, постройката на някогашния турски конак, където се привиква „ събора” на нотабилите (сега музей „ Възраждане и Учредително заседание “), съвещанията и реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и други. Представени са историческите персони, оратори и водачи на демократичното и консервативното крило в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и доктор Константин Стоилов.

Темата за държавната последователност и обичаи е доразвита с обособени пана, отдадени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики национални събрания, заседавали в Търново. Представени са и снимки на Александър I Български, Фердинанд Сакс-Кобург-Гоатски, читалище ”Надежда” по време на Третото и Четвърто заседание, посрещането на царските особи в града. Създадени са и табла, отдадени на новата и най-новата история на България - тържествата във връзка 130-та годишнина от Учредителното заседание и конституциите на републиката от 1947, 1971 и 1991 година
Изложбата можете да разгледате до 20 април 2019 година във Велико Търново.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР