По повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления

...
По повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления
Коментари Харесай

Иззеха над 6 000 огнестрелни оръжия и боеприпаси

По мотив на поредност от зародили произшествия и осъществени закононарушения с потребление на оръжия, от прокуратурата са разпоредили инспекция по отношение на валидността на разрешителните за владеене на оръжия. Проверката е за интервала март-септември 2017 година и е осъществена от полицията.

Проверката е осъществена поради нарасналата заплаха за живота и здравето на жителите при нерегламентираната им приложимост.

За посочения интервал постановените отводи за издаване на позволения за придобиване на огнестрелно оръжие и муниции са 144 бр. Издадените отводи за възобновяване на разрешенията за действия с огнестрелно оръжие и муниции са 176 бр. Решенията за лишаване на издадени позволения за действия с огнестрелни оръжия и муниции са 87 бр.

Иззетите огнестрелни оръжия и муниции с отнети позволения за предпазване, носене и приложимост на огнестрелни оръжия и муниции са 6 191 бр.

По този мотив заместител основният прокурор Ася Петрова разяснява в утринния блок на Нова телевизия, че бил усложнен контролът над притежателите на оръжие.

" Последните две години установихме неефикасен надзор на Министерство на вътрешните работи във връзка с разрешителните за носене на оръжия. Имаше стотици разрешителни с изминал период. Общият брой на оръжията в страната с позволение е над 340 000. Като над 124 000 са оръжията, които се държат от физически лица за самозащита, като измежду тях няма регистрирани ловци ", разкри Петрова.

По думите ѝ, липсва обаче обединен електронен указател, в който да попадат разрешителните за носене на оръжия. А това попречило работата на Министерство на вътрешните работи по надзор на лицата, притежатели на оръжие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР