По повод Международния ден на проверката на факти, който се

По повод Международния ден на проверката на факти, който се ...

Коронавирус: как да се защитите от кибератаки.

По повод Международния ден на проверката на факти, който се отбелязва днес, 2 април, и е посветен на борбата с дезинформацията относно COVID-19, от ЕК разпространиха няколко съвета как да разпознаете и спрете разпространението на митовете за заболяването. От комисията отчитат и зачестилите кибератаки по време на социалната изолация, на която сме подложени всички. Ограничителните мерки ни карат да прекарваме повече време онлайн - или за да работим дистанционно, или за да следим последните новини.
 
Злонамерени хора и структури се опитват да използват кризата с коронавируса и страховете ни, за да откраднат данните на интернет потребители. Киберпрестъпниците са готови да използват нашите слабости. Те се опитват да фалшифицират популярни страници, да инсталират зловреден софтуер или да използват други измами, за да откраднат данни или да получат достъп до устройства. Това после им дава възможност да оперират с банкови сметки или да използват базите данни на организации. Научете как да се защитите от кибератаки.
5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни
Най-често срещани методи на кибератаки, свързани с коронавируса
Фалшиви съобщения или линкове, представящи информация за чудодейни лечения, карти за разпространението на вируса, искания за дарения, имейли от името на здравни организации. В действително те водят до зловредни сайтове или съдържат зловреден код.
Фалшиви съобщения или обаждания уж от Microsoft, Google Drive или други, които изискват Вашето потребителско име и парола, като предлагат "помощ" или заплашват с временно затваряне на профил.
Фалшиви съобщения за несъществуващи доставки
Експерт: Измамници в интернет експлоатират страха на хората от коранавирус, как да се защитим
Как мога да се защитя онлайн?
Европейският съюз упражнява натиск върху телекомуникационните оператори да гарантират ефективна защита на мрежите си срещу кибератаки.
Защитете се сами:
Бъдете подозрителни към имейли, обаждания и съобщения, които не са по Ваша инициатива, особено ако те използват кризата, за да Ви притискат да заобиколите обичайните процедури за сигурност. Киберпрестъпниците знаят, че често е по-лесно да заблудят човек, отколкото да хакнат добре изградена система. Не забравяйте, че банките и други организации няма никога да Ви карат да разкриете паролата си.
Обезопасете мрежата си вкъщи. Не разчитайте на парола по подразбиране за Wi-Fi мрежата: променете я. Ограничете броя на свързаните в мрежата устройства и допускайте само такива, които познавате.
Подобрете паролите си. Използвайте дълги пароли, които включват комбинация от числа, букви и специални символи.
Защитете устройствата си. Не забравяйте да актуализирате всички системи и приложения, инсталирайте антивирусен софтуер и го обновявайте.
Бъдете нащрек с други членове на семейството и с гости. Децата Ви могат по погрешка да изтрият или да променят информация или дори да заразят Ваше устройство, затова не ги допускайте до устройства, които използвате за работа.
Научете още начини да защитите себе си и бизнеса си.
Европейски мерки за безопасен интернет
Европейският парламент е приел мерки за безопасност и надеждност на мрежите и информационните системи предвид на важната им обществена роля.
Европейски институции и органи като Комисията, Агенцията на ЕС за киберсигурност, Европол и екипа за отговор на информационни инциденти и заплахи CERT-EU следят за злонамерени действия, информират и защитават хората и бизнеса.
още полезни новини:
4 причини да използвате дигитални канали за самообслужване (не само по време на извънредното положение)
Електронното управление с официален сайт

Източник: actualno.com