По повод материала на Труд news, че със стартирането на

...
По повод материала на Труд news, че със стартирането на
Коментари Харесай

НОИ: Може да ползвате различни варианти за достъп до електронните услуги

По мотив материала на „ Труд news ”, че със стартирането на Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Национален осигурителен институт, от хората, които употребяват ПИК на Национална агенция за приходите, изискват да записват телефонен номер и имейл, на които администрацията да може да връчва санкции, от Национален осигурителен институт обясниха, че може да бъдат употребявани разнообразни разновидности за достъп до електронните услуги. А потреблението на “е-Автентикация ” не е наложително. Тук публикуваме позицията на без публицистична интервенция:

„ Националният застрахователен институт (НОИ) прецизира, че стартирането на Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на Национален осигурителен институт има за цел само да улесни обезпечените лица и пенсионерите при използването на електронни административни услуги и информации, представяни от института. Целта се реализира посредством разширение на допустимите средства за идентификация – досега през уеб страницата на Национален осигурителен институт множеството информации се достъпваха единствено с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт, а услуги се завяваха с ПИК на Национален осигурителен институт или с елементарен дипломиран електронен автограф (КЕП). Вече са възможни и ПИК на Национална агенция за приходите и всички налични мобилни КЕП. Освен това, за достъп до всички услуги и информации към този момент е задоволително да се идентифицирате еднократно при влизане в портала, вместо да въвеждате ПИК или КЕП за всяка обособена информация или услуга. 

Входът в ЕПЕУ се прави посредством системата “е-Автентикация ”, поддържана от Министерство на електронното ръководство (МЕУ), която не изисква регистрация. Тази система разрешава лицето да се разпознава еднопосочно и надеждно пред дадена платформа, в тази ситуация пред ЕПЕУ, с друго средство, което се ревизира от съответния му снабдител (издател) – Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, снабдители на електронни подписи, за дадената „ сесия на прилагане “. Осигурените и пенсионерите влизат в портала с авансово издадените им и притежавани от тях средства за електронна идентификация - ПИК на Национален осигурителен институт, ПИК на Национална агенция за приходите или всички типове КЕП. С оглед на това, всеки от употребяваните досега начини за идентификация, остават разполагаем на лицата. Двуфакторната автентикация, заложена в системата “е-Автентикация ”, за която се желае регистрация, не е наложителна, тя е единствено опционална (по предпочитание на лицата).

За всяка заявявана към Национален осигурителен институт услуга лицето показва метода, по който желае да получи резултата – уверение, предписание или решение – като изпращането на този документ през Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) е единствено една от опциите и то единствено при изискване, че лицето преди този момент към този момент е основало собствен личен профил в ССЕВ. В този смисъл, регистрацията в ССЕВ е решение на лицата и не се изисква наложително от ЕПЕУ.

Посочването на телефон и адрес на е-поща в раздел „ Моят профил “ в ЕПЕУ на Национален осигурителен институт, не е наложително и се употребява от лицата единствено при предпочитание за връзка с административния орган по този ред, да вземем за пример при заявяване на електронни услуги.

ЕПЕУ на Национален осигурителен институт няма общо с условия към лицата за регистрации, налагани от други администрации по отношение на осъществявани от тях услуги и дейности “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР