По повод кончината на Кръстителя на Родопите - отец Боян

...
По повод кончината на Кръстителя на Родопите - отец Боян
Коментари Харесай

Искрен Веселинов предлага БПЦ да канонизира отец Боян Саръев

По мотив кончината на Кръстителя на Родопите - отец Боян Саръев, Искрен Веселинов насочва апел към Патриарха и Светия синод на Българската православна черква енорийският духовник от Кърджали - финален същински Апостол на християнската религия измежду българо-мохамеданите, да бъде канонизран. " Имах достойнството да познавам тови популярен българин и той постоянно е бил образец за мен - още от ранните ми студентски години. Би могъл да бъде подобен и за последващи генерации християни и родолюбци. Канонизирането на отец Саръев ще го трансформира в мощен знак, а делото му за рехристиянизация на Родопите ще е продължено. " - споделя Искрен Веселинов.

Заслугите на отец Боян Саръев през последните над 30 години към Православието в Родопите са големи. Той бе основател за учредяването на 18 април 1990 година и до последно ръководител на Движението за християнство и напредък " Св. Йоан Предтеча ", сложило си за цел да върне потомците на помохамеданчените принудително българи в лоното на Православната черква. Само след година, на 18 май 1991 година, в храма, където служеше, се организира всеобщо кръщение, на което покръстилите се в православната религия възродиха знакови български имена като Момчил, Ралица, Огнян, Илина и още десетки.

В мемоарна книга на отец Саръев " Гласът на викащия в пустинята ", излязла през 1996 година, потомците могат да проследят неговите духовни търсения и решения, както и наставленията, които насочва към лутащите се в избора си.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР