По повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит,

...
По повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит,
Коментари Харесай

Безплатни тестове за ХИВ в София по повод на Световния ден за борба със СПИН

По мотив Европейската седмица за проучване за ХИВ и хепатит, както и Световния ден за битка със СПИН – 1-ви декември, Сдружение „ Здраве без граници “ и Фондация „ Инициатива за здраве “ ще провеждат събитие под мотото „ Узнай своя статус “ в София. Събитието ще се организира на 1 декември 2018 година, събота, като във времето от 10:00 до 14:00 ч. всички жители и посетители на София ще имат опция да получат анонимно и гратис проучване и консултиране за ХИВ в специфичен мобилен медицински кабинет, ситуиран на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 62-66, наоколо до Лъвов мост.

Специалисти ще дават информация по какъв начин и къде всеки може да ревизира своя статус за ранно разкриване на инфектирани лица и своевременното им ориентиране за лекуване. Доброволци от Сдружение „ Здраве без граници “ и Фондация „ Инициатива за здраве “ ще раздават на всички минувачи презервативи и алена лентичка – международният знак за съпричастност към идеята за предварителна защита на ХИВ/СПИН. На формалното разкриване на събитието ще участват представители на Столична Община, Столичния общински съвет, Местния публичен комитет по предварителна защита на ХИВ и СПИН, както и неправителствения бранш. Инициативата се реализира във връзка Световния ден за битка със СПИН, който се отбелязва световно от 1988 година.

Целта на неправителствения бранш е да се увеличи информираността по отношение на ХИВ и СПИН измежду жителите, да се понижи стигмата към хората, живеещи със синдрома на добитата имунна непълнота, както и да се обезпечи опция повече хора да се осведомят за ХИВ статуса си посредством анонимни проучвания. Средногодишно у нас се откриват към 200 индивида с ХИВ. По публични данни към месец май 2018 година инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София. Направените прогнози демонстрират, че без интервенции за предварителна защита до 2023 година броят на лицата с ХИВ зараза единствено в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 година до 1621 души. „ Смятаме, че идното приемане на програмата на Столична община за предварителна защита и надзор на ХИВ и полово излъчени инфекции за първи път в София е извънредно навременно и ще бъде доста позитивен знак за ангажираност на Столичната община.

Програмата идва в следствие от взаимна работа на Столичната община и неправителствените организации, работещи в областта на ХИВ. Проектът е координиран от Местен публичен комитет по предварителна защита на ХИВ/СПИН, в който членове са както представители на общината, по този начин и цивилен структури, и медицински експерти, “ споделя Анна Любенова, член на управителния съвет и секретар на Фондация „ Инициатива за здраве “. „ Неправителствените организации работят най-вече с частни донорски средства и по планове, само че досега не получаваха нужната институционална поддръжка. Ето за какво в този момент чакаме приемането на програмата по предварителна защита на ХИВ на Столична община. Нейната съществена роля ще бъде да добави и поддържа Националната стратегия за предварителна защита и надзор на ХИВ и СПИ. Главно са заложени ограничения по прехрана на мобилен кабинет, даване на безплатни пространства, подкрепяне на услугата „ водене на случай “ – всички от които са от основно значение за ефикасната предварителна защита. Заложени са и кампанийни и здравно-образователни действия, ориентирани към младежите на София, “ добавя Елена Биринджиева, ръководител на Сдружение „ Здраве без граници “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР