По повод доклад на САЩ относно Делта варианта на COVID-19,

...
По повод доклад на САЩ относно Делта варианта на COVID-19,
Коментари Харесай

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

По мотив отчет на Съединени американски щати по отношение на Делта разновидността на COVID-19, " Ройтерс " заяви, че " коронавирусът се популяризира толкоз елементарно, колкото и варицела ". Интересната прилика насочи вниманието ни към имунизациите, които се ползват или не се ползват у нас. Съсредоточени в повишението на имунизационното покритие против COVID-19, ние забравяме за останалите ваксини - изключително за тези, които се слагат в детска възраст, както и за риска от болести, които могат да бъдат предотвратени посредством имунизация.

През септември 2020 година Експертният съвещателен съвет по имунопрофилактика към Министерството на здравеопазването взе решението имунизацията против варицела да бъде включена в наложителния имунизационен календар на Република България и предложи на здравните управляващи да подхващат нужните стъпки за обезпечаване на имунизацията за българските деца. Българската педиатрична асоциация поддържа това решение посредством публично.

Тази вест бе призната изключително задушевно от родители из цялата страна, които се надяваха, че с това си деяние Министерство на здравеопазването ще позволи казуса с едно от най-честите инфекциозни вирусни болести в детска възраст. Днес обаче имунизацията към момента не е част от наложителния имунизационен календар и няма изгледи това да се промени в обозримото бъдеще.

Варицелата - една от най-честите инфекциозни болести измежду децата в развитите страни, протича остро и е мощно заразна. Характеризира се със характерен обрив и е открито, че до 80% от контактувалите с вируса развиват заболяването. Специалистите припомнят, че инкубационният интервал трае от 10 до 21 дни, а пациентите са заразни от 1-2 дни преди появяването на обрива до към 5-6 дни след изявата му. Статистиката сочи, че случаите на варицела у нас са с най-голям условен дял в структурата на инфекциозните заболявания, които са обект на контрол. По данни на " Националният център по заразни и паразитни заболявания " и " Националния статистически институт " за 10-годишен интервал (от 2010 до 2019 г.) междинният % на инфектирани с варицела новородени възлиза на 41%.

Високата инфекциозност на варицелата основава терзания у редица родители, що се отнася до техните деца, посещаващи детски градини и ясли. Неведнъж тематиката за въвеждането на наложителна ваксина против варицела е била повдигана от родители, неправителствени организации и институции. Почти една година след признатото решение от Експертния съвещателен съвет по имунопрофилактика към Министерство на здравеопазването обаче, имунизацията може да се откри единствено на свободен пазар, което разрешава от нея да се възползват единствено деца, чиито родители могат да отделят финансови средства, с цел да я закупят.

Кризата с ковид, която е на дневен ред у нас, носи спомагателен риск от занемаряване на казуса и отсрочване на предприемането на съответни дейности в посока неговото решение. Проблемът в действителност е многопластов, тъй като вирусът на варицелата открива доживотно носителство. Освен риск за здравето на самото дете, инфектирано с вируса на варицела, поради метода на заразяване могат да се разболеят и родители и възрастни членове на фамилията, като за последните това е изключително рисково, защото същият този вирус предизвиква и тежкото заболяване Херпес Зостер.

Наскоро няколко неправителствени организации взеха решение да насочат вниманието на Министерство на здравеопазването към нерешения проблем и внесоха публично писмо в министерството с съответно искане - имунизацията против варицела да бъде включена в наложителния имунизационен календар. Писмото е импортирано от организациите " Национална мрежа за децата ", " Национална мрежа на здравните посредници ", " Фондация М и М Физио - София " и " Женско сдружение " Екатерина Каравелова " - Силистра ". Представителите на НПО-тата се надяват, че имунизацията ще стане наложителна от 01.01.2022 година В писмото си те припомнят, че достъпът до ваксина против това толкоз постоянно рaзпространено вирусно заболяване измежду децата, изключително в яслена и предучилищна възраст, към момента е единствено на свободен пазар. Те прибавят, че зараза с вируса поражда освен дискомфорт за децата, само че и тежки социо-икономически последици за страната. Според тях това се дължи на обстоятелството, че грижите за едно болно дете попречва работния развой на родителите, което от своя страна има директни стопански и обществени последствия, свързани с отсъствието от работа и изплащането на болнични.

Неправителствените организации се надяват на бързо решение на казуса с варицелата у нас. Те чакат отговор от институциите и виновните лица, към които са адресирали писмото си - министъра на опазването на здравето, основния държавен здравен контрольор и ръководителя на " Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули " (НСЦРЛП).

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР