По повод деня, в който отбелязваме Световния ден на потребителите

...
По повод деня, в който отбелязваме Световния ден на потребителите
Коментари Харесай

Българите харчат най-много за храна, след това за жилище и транспорт


По мотив деня, в който означаваме Световния ден на потребителите – 15 март, Националният статистически институт популяризира информация за общия потребителски разход на българина.

Според данните, които са за 2016 година, българинът харчи най-вече от приходите си за храна, на второ място за жилище и битови сметки, на трето място за превоз.

37,3% от парите на българина отиват за храна, за жилища и битови разноски отиват 17,3%, превозът взема 8,3%, опазването на здравето 6,7% от приходите. За свободно време, просвета и отмора българинът отделя 5,8% от средствата си, за алкохол и цигари – 5,2%, за други артикули и услуги – 5,1%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома – 4,5%, а за облекла и обувки – 4,4%.

Средно на разположение от домакинство българинът изяжда 88 кг самун годишно, 45,6 кг месо, 27,5 кг кисело мляко, 70 кг зеленчуци и 49 кг плодове. За година българинът изяжда приблизително 140 яйца.

27,3 литра е употребяваният алкохол приблизително на разположение от домакинство за 2016 година. Бирата е най-предпочитана, следвана от виното и за изненада – ракията е на трето място.

[i]БГНЕС напомня, че историята на Световния ден на потребителите стартира през 1962 година, когато тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път слага въпроса за нуждата от отбрана на потребителските права в тирада пред Сената. Той формулира и четирите съществени права на потребителя: правото на сигурност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.

От 1991 година Денят на потребителя се отбелязва и в България. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР