По повод Деня на археолога и подготвянето на първата зала

...
По повод Деня на археолога и подготвянето на първата зала
Коментари Харесай

Живот през палеолита - новата експозиция на Регионален исторически музей – Габрово

По мотив Деня на археолога и подготвянето на първата зала от новата непрекъсната експозиция на Регионален исторически музей – Габрово – „ Археология “, ще Ви разкажем историята на първите хора, обитавали пещерата Бачо Киро и региона към нея.

Да стартираме отдалеко – еволюционната история на приматите може да бъде проследена 85 милиона години обратно във времето. Общият ни предшественик от първите типове плацентни бозайници евентуално е живял с последните динозаври. Най-древните остатъци от примати са открити в Северна Америка, Европа и Африка.

След измененията в климата преди към 40 милиона години приматите изчезват, като се изключи тези в Африка и Южна Азия. Фосилни остатъци на 16,5 милиона години, открити в Германия демонстрират, че първите човешки прадеди са се появили в Евразия. Преди 17 милиона години хоминиди са мигрирали от Евразия в Африка преди тези два континента да бъдат разграничени от Средиземно море. Преди 14 000 години морското равнище е с към 120 метра по-ниско от настоящето, с доста повече суша. СемействоHominidae,заедно с други групи бозайници като – антилопите, хиените, кучетата, слоновете и конете, се приспособяват към откритите пасища, появили се преди 8 милиона години. Редуването на ледникови и по-топли междуледникови столетия води до миграция на сухоземните бозайници от стотици километри, гонени от суровите условия и преследващи храна, топлота и заслон.

Последното стопляне стартира преди към 8000 години с окончателното отдръпване на ледниците от Хъдзъновия залив, по този начин за 20 милиона години еволюция, захлаждането и засушаването водят до бързото развиване на тревните растения, а това до развиване на дребните бозайници и влечугите. Най-широко се популяризират тревопасните животни – коне, антилопи, крави, овце и кози и техните врагове-хищници – лъвове, тигри, хиени, вълци.

Заселването на индивида по нашите земи стартира в края на последния ледников интервал, а най-ранни дати за съществуването на човешко наличие получаваме от разкопките в пещерата Бачо Киро. Тази пещера е известна и с имената Мечата дупка и Малката пещера. Намира се в Централна северна България на 4 км югозападно от гр. Дряново. Разположена е на 335 м.н.в. в каньона на р. Андъка – приток на Дряновската река.

Цялата обява на Христинка Шепелева – основен организатор в Регионален исторически музей – Габрово, можете да прочетете в уеб страницата на музея на адрес:

/РИМ Габрово/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР