По повод 27 юни - Ден на орела, Българското дружество

...
По повод 27 юни - Ден на орела, Българското дружество
Коментари Харесай

БДЗП започва кампания Дари гора за орела

По мотив 27 юни - Ден на орела, Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ стартира акция "Дари гора за орела ", оповестиха от организацията.

Чрез акцията ще се съберат средства, нужни за полагането на грижи за новосъздадена гора за дребния писклив орел. След засаждането на гората, с цел да оцелеят младите дръвчета, е нужно да се поставят специфични грижи в продължение на две години.

Необходими са средства за закупуване на техника, защитни мрежи за дръвчетата, създаване на ограда и превоз на доброволците, с чиято помощ ще бъдат засадени дръвчетата наесен.

Всеки може да подари за гора на орела на къс номер 17 777 с ДМС "POLET ". През октомври или ноември, когато е най-подходящо засаждането на дръвчетата, ще бъде основана новата гора за дребния писклив орел.

Успешно оздравял млад морски орел още веднъж на независимост

Домът на дребния писклив орел е гората наоколо до открити пространства, пасища, ливади, обработваеми земи и водоеми. Гората е значима за орела, изключително високите, здрави и огромни дървета, на които построява гнездата си и всяка година в тях отглежда по едно малко, въпреки и доста рядко може да отгледа и две.

Малкият писклив орел населява широколистни или смесени гори. Едни от най-редките и скъпи видове гори у нас, желани от орела, са крайречните, формирани от типове като елша, топола и други.

Затова ще бъде засадена крайречна гора от черна топола, дръвчетата за която ще бъдат обезпечени от Югоизточното държавно дружество. Подготовката на терена ще се реализира с присъединяване на Изпълнителна организация по горите, а с цел да се подсигурява бъдещето на гората, същата ще бъде основана на земя на Българско сдружение за отбрана на птиците, която се намира в предпазена зона от мрежата Натура 2000.

Възстановяването и основаването на нови местообитания за хранене, нощувка и размножаване на дребния писклив орел е една от предпочитаните действия на план "Земите и горите на орела " към стратегия LIFE на Европейски Съюз. Създаването и поддържането на скъпо местообитание за дребния писклив орел, каквато е крайречната гора, ще способства за запазване на типа в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР