По повод 18 май - Международния ден на музеите, в

...
По повод 18 май - Международния ден на музеите, в
Коментари Харесай

Изложба Варна - царицата на Черно море гостува в Стара Загора

По мотив 18 май - Международния ден на музеите, в Регионален исторически музей -Стара Загора от 17,30 часа ще бъде открита гостуваща галерия " Варна - царицата на Черно море ".

Изложбата е на Етнографски музей – Варна при РИМ – Варна и е отдадена на 100-годишнината от оповестяването на Варна за курортен град през 1921 година Чрез текстове, фотоси и истински експонати /бански костюми и плажни такъми, фешън аксесоари и рокли за морето/ посетителите могат да се срещнат с развиването на Варна като съвременен европейски и курортен град през първата половина на ХХ в.

С построяването на Централните морски бани през 1926 година и на Северните през 1929 година, с построяването на нови хотели и здравни домове с всички улеснения и наоколо до морето, заведения за хранене с европейска кухня, Варна стартира да притегля доста летовници, както от вътрешността на страната, по този начин и от чужбина – чехи, поляци, немци, румънци. Притокът на туристи обрисува нуждата от облагородяване на околните покрайнини, манастира „ Св. Константин “, Аладжа манастир, Карантината, Евксиноград, Узун кум /дн. Златни пясъци/ - обичани места за разходки на варненци. Варненската община се грижи и за развлеченията и приятното превозване на времето на гостите на града и локалните поданици. Летните музикални тържества, които се провеждат за първи път от 23 юли до 1 август 1926 година /днес ММФ „ Варненско лято “/, изложбите на художници-маринисти, Международната мострена галерия, Селско-стопанският и културен събор, уреждани през 30-те години на ХХ в., състезанията за стихове и разкази, отдадени на морето, утвърждават Варна като курортен град, хубавицата на Черно море и лятна столица на България.

След откриването на изложбата ще бъдат връчени свидетелства на донорите на РИМ-Стара Загора за 2019 и 2020 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР