По повод 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода

...
По повод 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода
Коментари Харесай

Във Видин се поклониха пред паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

По мотив 175-годишнината от Унгарската гражданска война и битката за независимост (1848-1849) бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на унгарския народен воин.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова и секретарят на Общината, дружно с представителите на Унгарското посолство у нас – Ерик Черновиц, заместник-ръководител на задачата и Сандра Мишкеди, шеф на Унгарския културен институт, се поклониха пред паметта и делото на Лайош Кошут.

„ Радвам се, че и тази година посрещаме представители на Унгарското посолство във връзка отбелязването на националния празник на Унгария 15 март и 175-годишнината от Унгарската гражданска война и битката за независимост. Нашият град Видин се гордее, че в оня значим исторически интервал е приютил една видна персона като унгарския бунтовник Лайош Кошут “ – сподели Борислава Борисова. Тя благодари от името на кмета доктор Цветан Ценков и от името на общинското управление на гостите за откритите дългогодишни другарски взаимоотношения.

Ерик Черновиц също изрече удовлетворението си, че както локалната власт във Видин, по този начин и видинската общност и медии демонстрират почитание и интерес към унгарската история и просвета.

Цветя пред паметната плоча сервираха и представители на културни институции от града.

По мотив честванията видинският кмет изпрати приветствен адрес до Нейно Превъзходителство Текла Харангозо, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Унгария.

Паметният знак на унгарския народен воин се намира в двора пред къщата на Александрия Николова, чийто прародител е дал леговище на Кошут за няколко месеца през 1849 година.

Лайош Кошут е измежду най-ярките персони от това време и упорства за въвеждане на конституция, основаване на без значение ръководство на страната, определяне на цивилен свободи. Той става министър в първото унгарско държавно управление, а за малко през 1849 година е президент.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР