По повод 146-годишнината от Освобождението на България, Българският Червен кръст

...
По повод 146-годишнината от Освобождението на България, Българският Червен кръст
Коментари Харесай

Поклонение в София в памет на медиците, загинали в Руско-турската освободителна война

По мотив 146-годишнината от Освобождението на България, Българският Червен кръст провежда на 5 март 2024 година (вторник), от 11:00 ч. поклонение пред Докторския монумент в София.

Официалната гала е непретенциозен акт на признателност и благодарност към подвига и паметта на починалите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

Гвардейският внушителен духов оркестър и Националната гвардейска част ще отдадат военни почести и ще застанат на почетен часовой пред паметника на героите. Ще бъде отслужена и панихида в памет на българските и задграничните медици, починали по време на войната.

В церемонията ще взе участие вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Покани са изпратени до министър-председателя акад. Николай Денков, министри, кмета на Столичната община Васил Терзиев, кмета на регион " Оборище ", политици, общественици и жители. Цветя ще поднесат деца от 38 ОУ " Васил Априлов ".

Докторският монумент е построен през 1882 – 1884 година в памет на починалите през Освободителната война 1877 – 1878 медици и се намира в Докторската градина в София. Върху четирите страни на изпъкналите камъни са издълбани имената на 531 лекари и санитари, починали в Руско-турската война, множеството от които са работили в задачата на съветския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР