По последни данни само тази нощ в града са пристигнали

...
По последни данни само тази нощ в града са пристигнали
Коментари Харесай

Доброволците в Русе изнемогват, молят властта да помогне с бежанците

По последни данни единствено тази нощ в града са пристигнали 3 рейса
Доброволци от Русе изнемогват. Те упорстват властта да помогне за бежанците. Това излиза наяве от тяхно писмо оповестено във Facebook групата Русе оказва помощ на Украйна. От него излиза наяве, че хората са се организирали още на 27 февруари, преди страната да се задейства. Доброволците посрещат, настаняват или транспортират жителите бягащи от войната.  

„ Вече повече от 10 дни ние действаме без поддръжка на локалната и държавната власт, само че установяваме няколко огромни казуса, решението на които не е по силите ни. “, пишат те.

Ето и целия текст:

Много апелирам прочетете до края. Доброволците ни в Русе изнемогват. Ако някой от четящите има връзка с нужните институции или е в такава, направете нужното! Моля!

Здравейте!

От името на админите на ФБ групата Русе оказва помощ на Украйна, желая да ви срещна с огромен проблем, с който се сблъскваме на място в Русе.

Уважаеми госпожи и господа,

С това писмо желаеме да сигнализираме за проблем на северната граница при Русе, по отношение на нараствания трафик, след започването на войната в Украйна.

Ние сме неофициална група жители, които желаеме да помогнем на идващите в България и Русе. Организирахме се още на 27 февруари и започнахме да работим непринудено, преди локалните и държавни управляващи да реагират.

Посрещаме и организираме настаняване или превоз на жители, бягащи от войната в Украйна. Създадохме и връзка с доброволци в Букурещ, защото по- огромна част от идващите на този стадий идват от там. Вече повече от 10 дни ние действаме без поддръжка на локалната и държавната власт, само че установяваме няколко огромни казуса, решението на които не е по силите ни.

1. Много неприятна или напряко изчезнала съгласуваност сред управляващите, на практика неефикасен „ денонощен телефон “ на Община Русе за помощ на украинци.

2. Мълчалив отвод на БЧК да се погрижи за идващите след 18 часа.

3. Само тази нощ в Русе дойдоха 3 рейса, към 120 индивида, които нямаше кой да посрещне, упъти и да предложи помощ, а тази вечер се чакат отново толкоз. Опитахме се с наши сили и средства да създадем пункт на централна ЖП гара Русе, само че и там имахме проблеми с охраняващите чиновници.

4. От Украйна, с изключение на украински жители бягат и такива с друго поданство, само че които учат или работят там. За страдание те не могат да се възползват от безплатното пътешестване, предоставено от БДЖ единствено на украинци с документи. Тези хора не разполагат с валута друга от украинската, а на гарите липсват устройства за заплащане с карти. Така хората остават без опция да употребяват даже платените услуги на железниците. Апелираме за скоростно решение на този проблем.

Нашето искане е неотложно в Русе да се построи и да стартира ефикасна денонощна работа Национален координационен център, който да има правата и средствата да оказва помощ и упътва идващите, да им даде краткотрайно заслон и медицински услуги, в случай че това е належащо. Ние, макар огромното ни предпочитание, не бихме могли да работим на цялостни обороти, в случай че зад нас не стои институция и нямаме правата и поддръжката на страната.

Моето име е Ирина Стоянова и дружно с Йоана Терзиева, Деян Герасимов, Наталия Вангелова, Стамен Белчев, Весела Михова и Олга Пенчева се опитваме да администрираме тази неофициална група и молим за вашето внимание!

Оставаме разполагаем!

Ирина

Irina Stoyanova

M + 359889422240

[email protected]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР