По първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2 дава

...
По първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2 дава
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Новият подвариант на Омикрон се предава с 30% по-бързо в семейството

По първични данни новият подвариант на Омикрон - BA.2 дава преимущество на вируса и в обществото изпреварва класическия Омикрон, като се предава с към 30 на 100 по-добре в семейството. Това съобщи вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в изявление за.

Към момента няма данни за по-тежко протичане и по-висока смъртност на новия подвариант. Той се популяризира сносно в Дания, Англия, Индия, уточни тя.

Успокояването на пандемията няма да стане по едно и също време във всички страни, предизвестяват специалистите. Ще има " периодически припламвания, угасвания, огнища ", посочи вирусологът.

По думите ѝ актуалният ковид ще си остане с нас.

" И той демонстрира, че извънредно добре съумява да откри уязвимите хора. Дали ще бъдем в пика на вълната, или ще бъде по-спокойно, този вирус ще продължи да циркулира ", акцентира експертът.

Никой от нас не трябва да си прави илюзии - нито преболедувалите, нито имунизираните, добави тя и напомни, че никой не е застрахован от зараза.

Поставянето на бустерна доза понижава с 92 на 100 риска от болнично лекуване, добави проф. Александрова.

В ход са разнообразни изследвания за постковид синдрома при другите разновидности на ковид. Най-голямото изследване е измежду 48 000 преболедували.

" Най-честите са отмалялост, зной и така наречен мозъчна мъгла. Това се среща и при младежи. "

Поне за момента няма връзка сред тежестта на протичане на самото заболяване и постковид синдромите, добави Радостина Александрова. По думите ѝ имунизацията понижава риска от постковид затруднения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР