По отношението ни към мъртвите си личи отношението ни към

...
По отношението ни към мъртвите си личи отношението ни към
Коментари Харесай

Терзиев: Захващаме се с гробищата - един от дългосрочните проблеми на София

" По отношението ни към мъртвите си проличава отношението ни към живите. Старата поговорка може да звучи тривиално, само че гробищните паркове са един от дълготрайните проблеми, с които се захващаме ", разгласи кметът на София Васил Терзиев.

" Подписах контракт за безплатно прекачване на държавен парцел към Столичната община. Имотът се намира в регион „ Връбница ". Тези близо 52 дка ще ни разрешат да разтеглим гробищния парк „ Бакърена фабрика ". На новата територия ще желаеме да се направи облагородяване, водоснабдяване, алеи. Този път разширението би трябвало да е красиво и да разрешава построяването и на мемориали за урнополагане.

Това няма да стане бързо. Изготвената преди година геоложка екпертиза демонстрира, че равнището на водите в терена са високи. Ще ангажираме специалисти, които да предложат вероятни решения.

Приемането на този парцел е решено от Столичният общински съвет още през 2016 година, само че оттогава до през днешния ден никой не е направил нищо това да се случи. Едни 7 изгубени години!

Проблемът обаче с гробищните паркове няма да бъде елементарно решен. Последното уголемение на Централните гробища ще бъде запълнено до 2025 година. Ще е нужна доста работа, с цел да се обезпечават терени за построяването на спомагателни паркове.

Също по този начин в незабавен порядък ще би трябвало да се изработят и нови наредби и правилници за ръководството на гробищните паркове, с цел да разгадаем и останалите проблеми из софийските гробища.

Някои от незабавните ни дейности:

- да подобрим контрола върху изпълнителите на дейностите за поддръжка на зелените пространства в гробищните паркове.

- да имаме по-организирана и ефикасна защита на гробищата, с цел да спрем разрушаването на паметниците и измамите. Ще имам среща с компания „ Егида-София " ЕАД и ще изискам бързи дейности.

- ще внеса отчет с оферти към Столичния общински съвет за смяна на „ Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната активност на територията на Столичната община " с цел да бъде по ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура.

- ще работим с жителите, които имат отговорността да поддържат гробните места, защото сега едвам 10% от гробовете се поддържат от притежателите им, а останалите пустеят или са в окаяно положение.

За доста от тези ограничения обаче ни би трябвало работещ общински съвет. Надявам се след празниците СОС да проработи интензивно по тази и другите значими тематики за софиянци ", написа още Терзиев във фейсбук профила си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР