По отношение на запасите от редки земни метали (РЗМ) Русия

...
По отношение на запасите от редки земни метали (РЗМ) Русия
Коментари Харесай

“Ще се отрази на всички”: в Русия ще възродят най-важната за промишлеността индустрия

По отношение на запасите от редки земни метали (РЗМ) Русия е на второ място, само че производството е единствено 2% от международното. Развитието е възпрепятствано от неналичието на вътрешно търсене, до момента в който до 90 % от РЗМ, нужни на локалните предприятия, се внасят от чужбина. От години съответните ведомства се пробват да разплетат тази плетеница от несъгласия. Изглежда нещата най-сетне са тръгнали напред.

Специални детайли

Редките земни метали са 15 детайла от групата на лантанидите плюс итрий и скандий. Те имат сходни химични свойства и нормално се срещат дружно в природата. Името " редкиземни " се появява в края на XVIII век, защото тези детайли, първо (както се счита тогава), са релативно редки и, второ, образуват огнеупорни, неразтворими във вода оксиди, наричани по-рано " земи ".

През 1794 година финландският химик Йохан Гадолин, изследвайки проби от руда, открити покрай шведския град Итерби, открива незнайна преди този момент " рядка земя ", която той назовава итрий. Тогава немският академик Мартин Клапрот разделя тези проби на итрий и церий. Оттогава се разграничават леки (церий) и тежки (итрий) групи от редките земни детайли.

Сега те се употребяват необятно в радиоелектрониката, приборостроенето, нуклеарното инженерство, машиностроенето, химическата индустрия, металургията и отбранителния бранш. Стратегически значимите РЗМ са фактори за световна конкуренция и вътрешна сигурност.

От газови фенери до ракети

В края на XIX век цезий и торий се употребяват в производството на газови решетки за газови и керосинни фенери. През 60-те години на предишния век стартира " ерата на европиума ". През 70-те и 80-те години самарият, който е нужен за самариево-кобалтовите магнити, стана най-дефицитен. Днес те са сменени с неодимови.

Най-популярните в този момент са неодимът и диспрозият, както и скандият. Поради увеличението на производството на електрически транспортни средства, търсенето на РЗМ ще се усили. И по този начин, за една кола модел “Тойота Приус ” са нужни към четири кг редки земни метали: два и половина - лантан и един и половина - неодим. Неодимовите магнити са нужни в силовите елементи и трансмисиите и те би трябвало да работят при високи температури, а това също изисква добавки за легиране от диспрозий.

Друга значима област на приложение на РЗМ са катализаторите за добиване на петрол, нефтопреработка, химическа индустрия и произвеждане на полимери, както и филтриране на отработени газове от транспортни средства и промишлени излъчвания. Екологичните разпореждания се стягат по целия свят.

В металургията легиращите добавки от редки земни детайли доста покачват експлоатационните свойства на сплавите. Това е значимо, в това число и за военната техника. И по този начин, в американския изтребител-бомбардировач Ф-35 има 417 кг РЗМ. А лутецият, един от най-редките и скъпи, се употребява в импулсни ракетни мотори.

Нереализиран капацитет

Най-големият състезател на международния пазар на РЗМ е Китай: 62% а от производството и повече от 42% от запасите. До една трета от международния размер се добива в находището “Баян-Обо ” в самостоятелния район Вътрешна Монголия. Там рудите са от карбонатитов вид, те са се образували вследствие на втвърдяването на характерна магма, най-вече карбонатна. Същият вид се среща и в други огромни залежи в Китай, Съединени американски щати, Австралия и Русия (Томтор в Якутия, който към момента не е изцяло изследван и не се разработва).

Китай изцяло задоволява потребностите си от тази стратегическа суровина и управлява международния пазар. Към 72% от международното ползване на редки земни детайли се пада на Китай.

Съединени американски щати купуват от Китай. Други огромни консуматори на РЗМ - Япония, Англия, страните от Европейски Съюз - напълно внасят от Китай и Австралия.

Основните ресурси на Русия са съсредоточени в труднодостъпни и едва проучени залежи. Разработва се единствено Ловозерское на Колския полуостров, където се добиват комплицирани лопаритни руди, съдържащи с изключение на РЗМ също тантал, ниобий и исполин. Като свързани съставни елементи, редките земни детайли също се извличат от апатит-нефелиновите руди от редица залежи в региона на Мурманск.

Обогатената руда се изпраща в единствения в страната магнезиев цех в Соликамск, където се получава промеждутъчен артикул - сборният карбонатен концентрат на РЗМ. За да се извлекат по този начин нужните за промишлеността метали, е належащо да се разделят на оксиди. В Русия няма предприятия, способни да вършат това в промишлен мащаб. След разпадането на Съветския съюз минават към Казахстан и Естония. Колективният концентрат беше изпратен за преправка точно там, в този момент тази скица не работи.

В резултат на това Русия, която разполага с една от най-големите в света бази за минерални запаси за РЗМ, се оказа 100 % подвластна от вноса на тази стратегическа суровина. Не се създават залежи и не се построяват сепарационни предприятия, тъй като няма търсене.

Прекъсване на порочния кръг

През юли 2019 година държавното управление и държавната корпорация „ Росатом “ подписаха Споразумение за планове за развиване на високотехнологичното направление „ Технологии на нови материали и субстанции “ в Руската федерация. На VI Национален минен конгрес “Горпромекспо-2022 ”, извършен неотдавна в Москва, обособена сесия беше отдадена на редките земните метали. Андрей Шевченко, шеф по софтуерното развиване на държавната корпорация „ Росатом “, показа там пътна карта с цели за основни планове.

" РЗМ метали са включени в листата на главните типове стратегически минерални първични материали, който беше утвърден с разпореждане на държавното управление от 30 август 2022 година ", сподели той. " Текущата обстановка в промишлеността не провокира еуфория, само че ние не го считаме за безнадеждно и работим върху него. В момента има проблеми със оборудванията за делене в индустриален мащаб, които разрешават производството на обособени оксиди. Второто нещо, което ни възпира е ниското вътрешно ползване. Ще увеличим вътрешното ползване и ще навлезем на външния пазар, където има доста мощна конкуренция от производители от други страни, най-вече от Китай ”, добавя специалистът.

Представителят на “Росатом ” означи, че до 2025 година зависимостта от импорт би трябвало да бъде понижена до 50 %, а производството на редки земни метали да доближи 2700 тона. До 2030 година, съгласно проектите Русия ще може изцяло да обезпечи себе си, произвеждайки 7500 тона РЗМ годишно.

Асоциацията на производителите и потребителите на редки и редкоземни метали, основана през юли 2020 година, би трябвало да се трансформира в самобитен щаб на промишлеността, координиращ взаимоотношението на всички участници на пазара.

„ Засега разликата сред това какъв брой би трябвало да се създаде, с цел да стане рентабилно, и вътрешното търсене е прекомерно огромна “, изяснява Руслан Димухамедов, ръководител на асоциацията, шеф по бизнес развиване на АД „ Атомредметзолото “ (минното поделение на “Росатом ”). „ Имаме находища. Има и крайни използва, само че няма междинни стадии на обработка. Сега би трябвало да изградим верига: от оксиди до метали, от метали до съществени сплави, от съществени сплави до артикули. "

Богатство на повърхността

Първата стъпка, съгласно създателите на пътната карта, е план за включване в преработката на фосфогипс, непряк артикул от производството на фосфатни торове. РЗМ на групата на церия в него е 0,4-0,5 %, а стронцият, който е не по-малко издирван във високотехнологичните промишлености и нуклеарната промишленост, е до един и половина.

„ Бели планини “ от фосфогипс в този момент лежат из цялата страна. Компанията “Скиград ”, която започва първото промишлено произвеждане в Русия за делене на редки земни метали в град Корольов покрай Москва, в миналото е създала технология за преправка на тази техногенна суровина, съгласно която дружно с на ниска цена гипсово свързващо вещество се получава РЗМ концентрат.

Фирмата продължава да работи. До 2023 година “Скайград ” възнамерява да доближи 500 тона отделени оксиди годишно, през 2024 година - 1000 тона, до 2025 година - 2000. Проект със същия мащаб, само че с година закъснение, извършва и “Атомредметзолото ”.

Това е задоволително за покриване на вътрешните потребности. След това ще е належащо да се разработят нови залежи, да се изградят огромни преработвателни предприятия, които да обезпечат на разрастващата се високотехнологична промишленост лични редки земни метали и да навлязат на външния пазар.

Според специалисти единствено находището Томторское, след привършване на изследването и извеждане на производството на цялостен потенциал, ще задоволи до 10 % от международното търсене на редки земни метали. И това макар че рудите на Томтор съдържат най-дефицитната тежка група от редки земни детайли. Но всичко зависи от проблемите на логистиката и търсенето на вложители, усложнени от стопански наказания.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР