По отношение на Северна Македония се е държала по същия

...
По отношение на Северна Македония се е държала по същия
Коментари Харесай

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

По отношение на Северна Македония се е държала по същия метод, както . Това съобщи през днешния ден президентът на РСМ Стево Пендаровски, представен от bTV и македонския уебсайт 360stepeni.mk.

" Нека се яви български жител, на който е неразрешено да влезе в страната и да се поклони пред Гоце Делчев, като се изключи тези, които провокираха проблеми ", настоя той.

Пендаровски приказва за връзките с България по време на взаимна конференция с президента на Унгария Каталин Новак, която от своя страна съобщи, че при опция страната ѝ би желала да помогне за превъзмогване на различията сред Скопие и София. Преди това тя беше на публично посещаване и у нас.

По време на брифинга македонският президент разтълкува, която осъжда насилието над македонските българи, като " акт, нужен на вътрешнополитическата сцена в навечерието на парламентарните избори в България ". По негови думи това е едностранен документ, който не получава поддръжка от никого в Брюксел.
 Демерджиев: Властите в РСМ не съблюдаваха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев
Демерджиев: Властите в РСМ не съблюдаваха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев

Подобен метод не е пътя, съобщи вицепремиерът

Според Пендаровски единственото, което е значимо, е преговорната рамка с Европейски Съюз.

Отношенията сред Българи и Северна Македония се утежняват, уточни той във връзка последните събития към отбелязването на 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев и въпросната декларация.

Той бе безапелационен, че обстановката на границата, където трима български жители бяха арестувани, а по-късно осъдени и експулсирани поради отношението им към македонската полиция, е кристално ясна, а страната се е държала по европейски.

Пендаровски приказва и за македонските българи, които непрекъснато се оплакват както в София, по този начин и в Брюксел, като напомни, че предходната седмица те са имали среща с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи.

Президентът на РСМ акцентира, че съгласно съглашението със София от 2017 година жителите на Северна Македония би трябвало да насочат проблемите си към македонските институции, а не към българските или европейските институции.
 Вече не се борим с език на омразата, а с дейности в РСМ
Вече не се борим с език на омразата, а с дейности в РСМ

Българската външна политика отговорна за напрежението по оста София- Скопие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР