По наше настояване АПИ измери сцеплението на пътната настилка, точно

...
По наше настояване АПИ измери сцеплението на пътната настилка, точно
Коментари Харесай

Експерт: Асфалтът на пътя-убиец беше износен, АПИ знаеше

По наше гледище АПИ мери сцеплението на пътната настилка, навръх мястото, където през вчерашния ден стана жестоката злополука край Своге. Установи се, че то е два пъти по-малко от нужното. Това разкри сензационно пред Фрог нюз Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите от пътни произшествия.

Той разкри скандални обстоятелства, за които още не се разяснява: Разполагам с числа, обстоятелства и документи. Става дума за сектор от 700 метра. През 2017 година на него са станали 7 тежки произшествия с един умрял и 6 ранени. През 2018 година на същото място са регистрирани 4 тежки ПТП-та. Всички са станали при изсъхнало време и по един и същи метод. Причината не е висока скорост.

На базата на това настояхме пред пътната организация да направи замерването на пътя. Неофициално научихме за резултата от тестванията, само че нищо не последва. Ето, виждате какво стана-16 жертви. В сектора има изхабяване на асфалта. От пътната организация дадоха обещание да го преасфалтират, само че не го направиха.

Има десетки писма за този проблем. Писали са от локалното районното ръководство и от общината. Но, за жалост нямаше никаква реакция.

 

Припомняме ви, че този сектор е ремонтиран през 2016 година и за него са изхарчени близо 22 млн. евро, сочи информация на Института за пътна сигурност. Въпросната организация също е алармирала за нередностите.

До този миг институциите се пробват да хвърлят виновност на водача, повтаряйки, че при започване на август е трябвало автобусът да мине на още един механически обзор.

„ Когато стане такава покруса, не би трябвало да се бърза със заключенията и обвиняванията. Има доста незнайни. Още при започване на август получихме голям брой сигнали от жители за тази пътна права, че е проблематична. 2016 година тя е ремонтирана и са дадени десетки милиони лв. ”. Това пък изясни за NOVA Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

„ Огледът на нашите специалисти сподели фрапиращи неща. Започнахме връзка с Регионалното министерство и изпратихме мнение до министъра с приложени фотоси. Такива проблеми има по цялата страна ”, сподели още Милчев.

След тежкия случай е образуван екип от Института за пътна сигурност с представител от Австралия с дрон. Ще се направи проучване освен на пътя, а и на цялата злополука.

„ Ще излезем с без значение и независимо следствие на цялата злополука и ще осведомяваме медиите за това ”, сподели още Богдан Милчев.

„ Когато на подобен тежък случай няма специалисти, а има политически лица, които от няколко години се занимават с пътна сигурност апропо, тогава сме очевидци на такива парадокси ”, е неговото мнение.

„ Видяхме, че тази мантинела е като някаква вафлена коричка. Най-вероятно тя просто е била сложена, с цел да може да бъде признат пътят. Пропускаме доста значим факт, а точно, че пътят е част от една система и тя се назовава човек-път-автомобил. Неслучайно индивидът е подложен преди всичко, тъй като той е в положение да покрие част или всички останали дефекти, с цел да се избегне злополука ”, разяснява от своя страна Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите.

По думите му е значим и въпросът дали пасажерите са имали сложени колани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР