По мое разпореждане в цялата страна започнаха засилени проверки за

...
По мое разпореждане в цялата страна започнаха засилени проверки за
Коментари Харесай

Започнаха засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната

По мое предписание в цялата страна започнаха засилени инспекции за качеството на млякото, което се внася в страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред медии в село Устина. „ След диалози с животновъди и сигнали от тях през вчерашния ден, през днешния ден към този момент сме на терен, с цел да ревизираме количествата мляко, които влизат в страната, в това число и тези от Украйна и от други европейски страни “, добави още министърът. И означи, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието. „ Ние бяхме първите, които поставихме казуса в Европейския съюз, считайки че източните страни заплащат по-висока изкупна цена на млякото ” сподели той.

Явор Гечев уточни, че МЗм приготвя разпоредба за проследяемост по цялата верига, поради хигиената и качеството на храните, в това число и поради сигналите за пшеницата от Украйна, както и във връзка с млякото. „ Превеждаме два законопроекта, като черпим опит от сътрудниците във Франция. Те са в отбрана на земеделските производители и в тях е записано, че цената на производителя не може да се договаря, а нагоре по веригата да има пределни цени за преправка и на предложение на пазара до крайния консуматор “, изясни министърът. Той добави, че България е доста надалеч от тези модели на регулация на пазара, и че Министерството на земеделието търси благоприятни условия за оптимално бързо законово регламентиране на пазара.

„ Скоро ще се вкара всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазините. Това ще става онлайн, с цел да може да се засичат цените всеки ден и да се дава съответна информация, къде се получават ценовите разлики “, изясни аграрният министър.

Явор Гечев осведоми, че МЗм е стартирало процедура по нотификация за авансово погашение на 50% от украинската помощ. „ В началото на идната седмица ще бъде изпратена в Брюксел, с цел да може да се подкрепят в този момент земеделските производители, в това число и животновъдите. Чрез този инструмент ще дадем задатък от 50% на земеделските производители, с цел да може да имат разполагаемост на средствата “, акцентира още Гечев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР