По много причини - финансови, регулаторни и други, автомобилният пазар

...
По много причини - финансови, регулаторни и други, автомобилният пазар
Коментари Харесай

Автосекторът в България: новото расте, но и старее

По доста аргументи - финансови, регулаторни и други, автомобилният пазар в България постоянно е бил по-особен и надалеч от трендовете в Европа и света. През предходната година световните трендове въпреки всичко бяха усетени и тук, най-много поради дефицита на чипове, който удари спирачки на доставките на нови и използвани коли и се отрази и на цените. Все отново локалните особености остават водещи за развиването на бранша. Новост е, че в последно време има разбърквания на дилърския пазар след няколко покупко-продажби и промяна на собствеността сред локални играчи, а упованието е пренареждането да продължи.

Ако има една наклонност, която остава непоклатима през годините, това е структурата на автопарка в България. През предходната година продължи да пораства делът на най-старите коли - тези над 20 години, както и колите с дизелов мотор, за разлика от множеството страни в Западна Европа. В същото време понижава делът на относително новите коли - тези до 5 години.
Без добра вест
По данните на Министерство на вътрешните работи общият брой на всички МПС в България при започване на 2022 година е 3.79 млн., с 20 хиляди по-малко от предходната година (виж инфографиката). След срутва на вноса през 2020 година новорегистрираните машини през годината се покачват до 279 000, само че са под равнищата отпреди ковид (средно над 300 000). От тях използвани са над 236 хиляди

Най-неприятните вести идват от данните за възрастта и пожеланото гориво - през предходната година е доближат връх при най-старите МПС. Колите над 20-годишна възраст са съвсем 50% от всички. Като към тях се прибавят и тези над 15 години - стават 26%, и картината става още по-мрачна. Около 65% от новорегистрираните през 2021 година возила са над 10 години. През последните години въпреки и дребен оптимизъм даваше бавното повишаване на броя на колите до 5 години. Но при започване на 2022 година делът им е на най-ниското си ниво от много време насам - 4.7% от всички МПС (спрямо 5.9% преди година).
Реклама
Общият брой на леките коли по българските пътища е намалял с 35 хиляди през предходната година. Спадът се дължи главно на все по-малкото коли на бензин - 1.08 млн. по отношение на 1.17 млн. година по-рано. За сметка на това дизеловите леки коли са достигнали връх - 1.35 млн. Тенденцията е тотално противоположна на множеството европейски пазари и има елементарно пояснение - България продължава да внася старите " дизелаци " от тамошните пазари, където регулациите за тях стават все по-строги. А приходите, въпреки да порастват през последните години, очевидно още не покриват разноските за нов автомобил, или най-малко не това е целта за масата консуматори.
Леко възобновяване и след това световен удар
След срутва в продажбите на нови коли през 2020 година поради ковид пазарът последователно стартира да се възвръща. През предходната година са били купени 31 196 нови коли (категории M1 и N1) по отношение на 27 428 през 2020 година Но числата са под равнищата преди рецесията, когато през 2019 година продажбите надвишиха 43 000.

Растежът при новите коли несъмнено щеше да бъде по-голям, в случай че промишлеността не беше ударена от световния дефицит на чипове. Той се усети най-вече през втората половина на годината, когато доставките на коли значително се забавиха, а клиентите бяха принудени да чакат с месеци за поръчания автомобил. При някои модели забавянето е даже с година. През тази година всички вносители в България имат останали поръчки от 2021 година, които ще би трябвало да изпълнят, което пък ще се отрази на идващите покупко-продажби. Все отново множеството играчи в бранша (виж мненията) плануват някакво нормализиране към втората половина на 2022 година и последователно възобновяване на доставките. Цените също потеглиха нагоре освен поради чиповете, само че и поради повишаването на първични материали и все множеството условия за системи за сигурност и екостандарти в новите модели.

Недостигът на чипове засегна и сегмента на използваните коли, където търсенето се форсира доста, изключително при по-новите коли до 3-годишна възраст, предлагани главно от вносителите. Тук покачването на цените беше надалеч по-значително, като при някои модели офертите скочиха с над 30%.
Реклама
Dacia остава водач на пазара на нови коли за поредна година, като през предходната година са доставили 4004 коли. Renault резервира второто място с 3258, а трети са Toyota с 3198, които изместват Skoda. Пазарът на нови коли продължава да бъде движен главно от корпоративните продажби, където куриерските компании остават най-големите играчи, съгласно представители на сектора. Например в края на предходната година логистичната компания Green Point поръча 28 електрически буса Volkswagen e-Crafter.

Електромобилите и хибридите бяха измежду сегментите, които отчитаха максимален напредък в продажбите на нови коли, въпреки и от ниска база. Търсенето се усилва, въпреки и цените на колите на ток да остават високи. Предлаганите модели са повече от всеки път и занапред ще бъдат добавяни нови. Ръстът при електрическите автомобили по българските пътища е над 74% до 3369 коли, а при хибридите е 67% до 19 813 леки автомобила. Само услугата за споделена подвижност Spark добави 100 нови електрическия автомобил Volkswagen e-Up в края на 2021 година

Volkswagen остава най-популярната марка за българина. Брандът е преди всичко по МПС по пътищата - над 465 хиляди Само за последната година са добавени новорегистрирани 32 260 използвани леки и лекотоварни коли Volkswagen. Следва Mercedes с 24 724 и BMW с 16 038. Модели на Volkswagen са били и най-търсени - Golf с 9653 (тук се включват и 197 нови коли) и Passat с 5690 (от които 194 нови).
Разместване при търговците
През последните години структурата на пазара на нови коли не се променяше изключително - огромните играчи се запазваха релативно непроменени. Но дали поради ковид или други фактори, последователно се случват повече разбърквания. Например през 2020 година вносителят на Peugeot в България " София Франс ауто " пое и Opel в страната. Така френската група майка PSA, включваща Peugeot, Citroen и Opel, искаше да централизира вноса на Opel тук. Сделката не докара до промени в дилърствата на марката.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
През предходната година пък сдружението " Авто Юнион ", сплотяващо фирмите на " Еврохолд България " в автомобилния бранш, стартира да продава свои автобизнеси. Първо, създателят на холдинга от лечебни заведения " Булфарма " доктор Михаил Тиков купи два търговеца на коли с оборот над 100 млн. лева: дилъра на Nissan в България " Н Ауто София " и дъщерното " Еспас Ауто ", което пък е най-големият дилър на Renault и Dacia.

В началото на тази година пък KЗК позволи договорката, посредством която " Авто Юнион " излиза от различен собствен бизнес в бранша - компанията " Стар моторс ", която е внocитeл нa Mazda зa България и Северна Македония. Тя има центрове за продажба и обслужване в девет града в България, както и дилърство и сервиз в Скопие, а приходите й за 2020 година са към 27 млн. лева Купувач е официaлният внocитeл нa камиони MAN за страната " М тракс България ", свързван с групата " Химимпорт ".

Според източници от бранша скоро се чакат и други покупко-продажби и разбърквания в промишлеността, които ще обиден и един от най-големите играчи на пазара тук.
Една по-добра година?
Очакванията в бранша са автомобилният пазар да регистрира по-значителен напредък през тази година. Въпреки това предвижданията са, че той мъчно ще доближи равнищата от предкризисната 2019 година Пазарът ще е подвластен от доставките на коли от заводите на автопроизводителите, като прогнозите са нормализацията да се случи през второто полугодие. Поне при използваните коли се планува връщане към равнищата от 2019 година Съотношението нови към втора употреба продажби ще се резервира на равнища едно към девет. Тоест по-старите коли още веднъж ще движат пазара. Дизелът също...
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама ЛуксЗабавянето при доставките на коли очевидно не се е отразило на първокласния сегмент. През предходната година в България са били продадени рекорден брой нови Ferrari - 12 (спрямо 4 през 2020 година и 5 през 2019 г.). Общо по българските пътища има 109 коли от марката. По шест са продадените нови модели на Bentley и Lamborghini, а два са на Rolls-Royce. В България има 67 автомобила на английския свръхлуксозен бранд, който е част от BMW. КамионитеСлед огромния срив на продажбите на нови камиони (категория N3) през 2020 година секторът се върна към напредък и пласираните машини съвсем доближават равнищата от 2019 година - 2944 в този момент по отношение на 3087 тогава. Според представители на сектора транспортният бранш продължава да влага макар ковид, признатия от Европейски Съюз пакет " Мобилност " и неразбираемото бъдеще на тол системата. Лидер на пазара е DAF - компанията единствена е предходна 700 регистрации при новите машини. След нея са Volvo и Scania с по 436 продажби и Renault Trucks с 358 броя. Стабилен остава пазарът на използвани камиони - 4451 продадени машини по отношение на 4580 през 2020 година и 4204 през 2019 година
" Капитал " попита няколко представители на бранша за пазара през предходната и актуалната година. Всички цитират проблемите с чиповете и предвиждат нормалност през второто полугодие.
Поне през първото полугодие усложненията с доставките ще продължат Александър Миланов, шеф на " BMW Group България " Фотограф: Цветелина Белутова За BMW Group 2021 беше извънредно сполучлива година както като реализация на коли, по този начин и като реализиран дял в премиум сегмента. На пазара бяха препоръчани нови модели, в това число чисто електрическите BMW iX и BMW i4. Предизвикателствата бяха основни, отчитайки усложненията в логистичните вериги, като най-съществено се отрази дефицитът на полупроводници. Очакваме, че най-малко през първото полугодие нa 2022 година тези усложнения ще продължат.За BMW в България 2021 година маркира сполучливо възобновяване след спешната 2020. Съществен растеж и най-хубав резултат от съществуването на компанията в България бе реализиран при подписаните контракти за покупка на коли. Традиционно в България моделите от Х-сериите се радват на висок интерес, водещ модел за поредна година е BMW Х5, следван от BMW Х6 и BMW Х3. От общо осъществените коли висок дял имат и моделите от първокласния сегмент BMW Х7, BMW Серия 8 и BMW Серия 7. България е и от водещите страни в Европа във връзка с реализацията на М high performance колите, като водещи модели тук са BMW Х6 М, BMW М4 и BMW М8. Съществено нараства делът на електрическите и електрифицираните модели.Цените на новите BMW и MINI коли не бяха подложени на инфлационен напън, съпоставим с другите промишлености, и остават релативно постоянни. Един от резултатите на незадоволителното произвеждане е стабилизиране и в някои сегменти повишение на пазарните цени на използвани коли, изключително в ниския възрастов сегмент (1-3 години). Важно e да се спомене и извънредно конкурентното ниво и на финансовите принадлежности за покупка на нови коли, финансов и действен лизинг. Очакваме двуцифрен напредък на пазара в България Емил Гърнев, общоприет управител на Renault и Dacia за България Факт е, че имахме капацитет за повече доставки през 2021 година, в сравнение с реализирахме, като дефицитът на чипове е единствено една от аргументите за това. Стартираме 2022 година с рекордно високо портфолио от поръчки. Голяма част от това портфолио са модели като Renault Arkana и Dacia Spring, които се създават в Източна Азия и имат по-дълъг период на доставка спрямо европейските ни модели, или на модели, които са посрещнали доста огромно завишение в интереса през 2021 година - като Renault Master и Dacia Sandero.По-големите покачвания в цените на нови коли при всички производители през миналата година са най-много резултат от повишаването на суровините и силата. В допълнение през 2021 година лансирахме доста обновления в гамата и на двете ни марки, което неизбежно води със себе си по-високи цени поради въвеждането на по-екологични мотори, пасивни и дейни системи за сигурност, усъвършенствани мултимедийни системи и съгласуваност. Отчитаме сериозен растеж в продажбите и в границите на програмата ни за използвани коли.През 2021 година Dacia мина през изцяло видоизменение на гамата - представихме новото потомство на Sandero, Sandero Stepway и Logan, обновихме Duster и лансирахме основен нов модел - първия ни електрически автомобил Spring. Ръстът в запитванията за новото Sandero е 60%, а ползата към Spring към момента надвишава опциите ни за скорошна доставка. Renault реализира лидерска позиция в сегмента на междинните ванове с Master, отбелязвайки растеж в продажбите от 30%. Марката резервира лидерската си позиция в сегмент " В " с Clio, а миксът на E-Tech версии при Arkana (повече от една на всеки три продажби) удостоверява триумфа на хибридната система.
Към момента сме заложили очакване за двуцифрено нарастване на пазара в България през тази година, само че дали това ще се случи е отвън нашето въздействие.
След две до три години ще се върнем към равнищата отпреди рецесията Преслава Владимирова, ПР управител, " Порше БГ " Годината беше сполучлива за " Порше БГ " и марките, показани от компанията в България - VW, VW лекотоварни и Audi. Можехме да реализираме доста по-добри индикатори за доставка, само че неналичието на чипове през втората половина на годината наруши постигането на поставената ни цел при новите контракти. Въпреки това успяхме да реализираме продажби на нови транспортни средства малко над миналата година. Представихме цяло съзвездие от електрически транспортни средства - VW ID.4, Audi e-tron GT, Audi Q4 e-tron.Продължаващият дефицит на полупроводници за жалост докара до извънредно дълги периоди за доставка за клиентите. Това докара и до нараснало търсене на използвани транспортни средства и до по-ниска наличност на тестови и служебни коли, както и доста понижи предлагането в нашата стратегия за използвани коли DasWeltAuto.Имаме приемлива банка от поръчки от предходната година, което е стабилен старт за една добра година. Що се отнася до връщане към равнищата отпреди рецесията, можем да предвидим сходно в границите на две до три години.SUV сегментът има максимален растеж за VW и Audi. С VW постигнахме много положителни продажби с T-Roc и T-Cross. А нарастването за Audi беше в сегмента SUV II с Audi Q8 и Q7. Трябва да споменем възходящите продажби на напълно електрически коли VW и Audi, което е резултат от възходящото ни портфолио от модели в електрическия сегмент VW ID.3, ID.4, ID.4 GTX и е-up! и Audi e-tron, e-tron Sportback, Q4 e-tron, e-tron GT, от една страна, а от друга, е показателно за смяната в потребителското държание. При plug-in хибридните модели търсени бяха Golf, Tiguan, Passat, Arteon, Touareg. При лекотоварните коли бестселърът Caddy 4 се радва на доста мощен интерес и съумява да го трансферира към напълно новия Caddy 5. Пазарът на използвани коли доближи рекордни равнища Венцислав Гашев, шеф " Бизнес развиване ", " Тойота Балканс " Ако в предишното доставяхме автомобил за най-много 5 месеца, в този момент приказваме за 8 при някои модели. Не бихме споделили, че дефицитът на чипове се отрази на цените. Ценовите промени при нашите модели по-скоро се дължаха на възобновяване на моделите, по-богато съоръжение, специфични цветови комбинации и т.н.Пазарът на използвани коли доближи рекордни равнища. Удължените периоди на доставка при новите коли насочиха потребителско търсене към използваните такива с възраст 2-6 години. За страдание на този пазар към този момент също се усеща дефицит на коли. Засиленото търсене във вторичния пазар докара до завишение на цените.Нормализиране на доставките се чака във второто полугодие и упованията са растеж на пазара на нови коли, откакто се произведат и доставят всички " позакъснели " коли. Традиционно най-търсените ни модели бяха Corolla и C-HR. Новият ни кросоувър модел Yaris Cross също означи доста положителни резултати. Традиционно в огромната SUV гама водач за потребителския интерес е RAV4. В Lexus най-високо внимание още веднъж означиха RX и NX. Секторът ще пораства, само че няма да стигне равнищата от 2019 година Александър Костадинов, шеф " Маркетинг и продажби ", " Мото-Пфое " Пазарният дял на Ford, Volvo и Jaguar се усили през 2021 година, а на Land Rover остана постоянен. Системните тематики като тласъци за покупка на нови екологични коли, безотговорен импорт на мощно замърсяващи и остарели коли към момента чакат решение. България даже по отношение на останалите страни от Източна Европа е като чудноват уединен остров.За 2021 година светът е изгубил 7 милиона автомобила и явлението не подмина България и нашите марки. Динамиката на цените може би се форсира и поради повишаването на материали, стандартизиране на доста системи за дейна сигурност и новите технологии в колите.Нашият бизнес модел от десетилетие е обвързван със устрема ни да предлагаме всичко в региона на подвижността - коли, обслужване, лизинг, флийт мениджмънт. Употребяваните коли са значима част от нашето портфолио и през 2021 година продадохме към 1700 тествани използвани автомобила.2022 година ще е друга предизвикателна година. Ние сме умерени оптимисти, че пазарът ще пораства, само че няма да стигне равнищата от 2019 г.Няма гражданска война в другите сегменти, които се търсят в България. Търсенето беше устойчиво за съвсем всички модели, само че предлагането не безусловно следва търсенето у нас. Ние виждаме засилен интерес към най-хубавото от двата свята - плъгин хибридите и кросоувър и офроуд колите. Puma, Kuga, Defender, XC90 са измежду най-търсените модели от нашето портфолио. През 2022 година с лансирането на нови модели като новия Range Rover и електрическите Mustang и С40 чакаме някои промени. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР