По материали на колумбийското контраразузнаванеСитуацията за левите сили в страните

...
По материали на колумбийското контраразузнаванеСитуацията за левите сили в страните
Коментари Харесай

Съпротива срещу агресията на САЩ против Куба, Венецуела и Никарагуа в нонстоп режим

По материали на колумбийското контраразузнаване

Ситуацията за левите сили в страните от Западното полукълбо се усложни след гибелта на фактическия водач на латиноамериканската опозиция Уго Чавес през 2013 година (клиент Джордж Буш, реализатори - Централно разузнавателно управление на САЩ, Мосад) и дясното крилото на консервативните партии пристигна на власт в Бразилия, Мексико, Еквадор, Аржентина, Перу и редица други страни. Вашингтон незабавно включи новото си управление в битката против „ социалисти – комунисти – популисти “ в Хавана, Каракас и Манагуа.

Съединени американски щати преследват съперниците си в страните на юг от Рио Гранде с маниакално старание. Доктрината Монро на никое място не е изчезнала, тя остава главният принцип на външната политика на Съединени американски щати, отхвърляйки преди всичко „ намесата “ на Китай и Русия, главните геостратегически противници, в делата на Южна Америка, която е „ за американците. "

Цялата тежест на офанзивите на Вашингтон пада върху изпитаните сътрудници на Пекин и Москва – Куба, Венецуела и Никарагуа, чиито нации пазят законното си право на независимост и самостоятелност.

Мащабът на американската подривна активност се потвърждава от поредност от разобличителни изявления в колумбийското списание Raya ( Revista Raya ). Неговите чиновници съумяха да се снабдят със секретни материали на колумбийското контраразузнаване за методите на работа в кубинското, венецуелското и никарагуанското направление.

Кубинското досие (с кодово име " Чарли " ) съдържа хиляди оперативно значими материали с отчети за наблюдаване в Колумбия на политици, дипломати, търговски представители, публицисти от Острова на свободата. Чрез наблюдаване, сътрудници, подслушване, следене на метод на живот, направления, контакти на кубинските представители се учат от позиция на откриване на възможната им шпионска и дестабилизираща активност.

Контраразузнаването предава информация и за най-обичайните работни връзки на кубинци с колумбийски политици, разнообразни фигури от Латинска Америка, публични водачи и прочие, до посолството на Съединени американски щати, а реакцията на това е непроменяемо обнадеждаваща: „ Оценяваме всяка информация, която получаваме от вас, и ви благодарим за покриването на кубинското наличие.

Съдейки по досието, следенето на кубинците е осъществявано непрекъснато, следена е интернет кореспонденцията на кубинския дипломат, брачната половинка му, чиновници на самолетната компания Cubana de Aviasion и публицисти от Prensa Latina.

Чрез взаимните старания на Централно разузнавателно управление на САЩ и контраразузнаването не можаха да бъдат получени значими доказателства за " кубински шпионаж " в Колумбия, като се изключи записа на тирада на втория секретар на кубинското посолство на обществено събитие в Националния университет в Богота, в който той " клюки активността на задачата на Съединени американски щати в Колумбия ". Дипломатът беше експулсиран от страната за нарушение на Виенската спогодба за дипломатическата активност.

По време на интервенция „ Чарли “ контраразузнаването и Централно разузнавателно управление на САЩ съумяха да внедрят в нотбука на „ изтъкнат партизански водач ( ELN) “, някои „ доказателства “ за „ присъединяване “ на кубинското държавно управление в всеобщи обществени митинги в Богота и други градове.

С такива способи американците се пробват да накарат Куба да отстъпи от позициите си. Куба се трансформира в знак на сполучлива борба със Съединените щати. Доказателство са съкрушителните резултати от гласуването на резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, призоваваща за повдигане на американската обсада на Острова на Свободата.

Милиони хора, с помощта на кубинската опозиция, резервират вярата, че американската империя ще си счупи врата: това се изисква от концепцията за историческа правдивост. Тогава на всяко улично кръстовище в Латинска Америка ще бъде допустимо да се купят тенекиените медали на Пентагона за победи, които в никакъв случай не са се случвали, като на ниска цена сувенир.

Венецуелските и никарагуанските съдружници на Куба в този момент претърпяват сложни времена. Англоговорящите завоеватели на 21 век нападат от всички страни. Крепостите на територията, която ще бъде дефинитивно колонизирана, са стоманобетонните укрепени здания на американските посолства, това са същите укрепени замъци, употребявани във войните за заличаване на индианците.

Наследникът на Чавес, президентът Николас Мадуро, нервира американските емисари с убеденост в окончателната победа на Боливарската гражданска война. Той е толкоз сигурен в успеха, че в бъдеще възнамерява да се върне към предходната си работа като водач на градски рейс: „ Ще се върна в депото с високо вдигната глава, в моята униформа, ще запаля рейса и ще изляза на улицата да послужвам на народа на Венецуела като служащ.

Сега отделът на посолството на Съединени американски щати за Венецуела работи от територията на Колумбия. В Богота този краткотраен дипломатически пост на държавното управление на Съединени американски щати осигуряваше поддръжка за „ преходния “ президент Хуан Гуайдо. Неговите неуспехи в опитите му да смъкна Николас Мадуро, доведоха до неуспехите на Вашингтон във Венецуелското направление.

През март 2022 година посланикът „ за Венецуела “ Джеймс Стори и старшият шеф на NSS по въпросите на Западното полукълбо Хуан Гонзалес посетиха Каракас, с цел да проучат метода на Венецуела към доставките на нефт за Съединени американски щати при положение на наказания против съветската сила. Като „ морков “ американците предложиха краткотрайно облекчение на глобите против Венецуела. Мадуро настоя за абсолютно унищожаване на всички наказания и връщане на цялостния надзор над държавната компания PDVSA.

Стори още веднъж пътува до Каракас със специфичния делегат на президента по въпросите на заложниците, с цел да договаря за освобождението на група арестувани американци, в това число админи на петролната компания Citgo. Унизително е представители на Съединени американски щати да са в ролята на просители!

Оперативната работа на американците по представителството на Никарагуа в Колумбия е прекъсната през февруари 2022 година след изказванията на Даниел Ортега, че Колумбия е „ наркодържава “ и систематично прикрива убийствата на правозащитници и обществени деятели. Броят на жертвите доближи няколко хиляди.

Острата реакция на Ортега е равностоен отговор на офанзивите на колумбийските управляващи за неналичието на народна власт в Никарагуа и нарушаването на човешките права от " противозаконния режим ". Дипломатическите връзки сред Богота и Манагуа бяха прекратени, никарагуанците напуснаха Колумбия.

Вашингтон оцени обстановката като многообещаваща за дефинитивна офанзива против държавното управление на Ортега. Съответните неправителствени организации и " органи " от креативната интелигенция, медиите и просветителните институции бяха ориентирани към образуване на митинги, както беше по улиците на никарагуанските градове преди няколко години и приключи със стотици жертви. Тогава полицията и военните не без усложнения потушиха безредиците.

Имайки обаче поради това, Даниел Ортега нанесе няколко превантивни удара, обърквайки картите на централата на Централно разузнавателно управление на САЩ и конспираторите, отдадени в същността на интервенцията. Президентът отзова агремана на Уго Родригес, който сполучливо мина процедурата за утвърждение в Конгреса на Съединени американски щати за поста дипломат.

Красноречивият Родригес разказа бъдещата си битка за „ демократизация “ на Никарагуа толкоз сочно, че Ортега, откакто прочете листата с въпроси и отговорите от чуването, си зададе въпроса: „ Защо ми би трябвало подобен дипломат? “

След това президентът подреди и експулсирането на посланика на Европейски Съюз Бетина Мушайд, която, следвайки инструкциите на своето управление, изиска освобождението на политическите пандизчии и незабавна демократична смяна. Тогава бяха прекратени дипломатическите връзки с Холандия с претекста " за интервенционистка политика ".

В Латинска Америка ветровете на смяната идват и без американски диктат.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР