По-малко от шест процента от изнесеното от Украйна зърно е

...
По-малко от шест процента от изнесеното от Украйна зърно е
Коментари Харесай

По-малко от 6% от изнесеното от Украйна зърно е изпратено в бедните страни

По-малко от шест % от изнесеното от Украйна зърно е изпратено в бедните страни, съобщи през днешния ден турският министър на земеделието и горите Вахит Киришчи, представен от Анадолската организация.

Киришчи посочи, че едвам 5,6 % от изнесеното от Украйна зърно в границите на контрактувания „ зърнен кулоар “ е изпратено в бедните страни.

От 1 август, когато от Украйна потегли първият транспортен съд, до 15 октомври 63 % от изнесените артикули от черноморските пристанища са изпратени в европейски страни, 24 % в Азия и 13 % в Африка. А от изнесените 7,5 милиона тона селскостопански артикули единствено 5,6 % са били ориентирани към бедните страни.

В една от най-бедните страни в света - Джибути, е доставено едвам 541 тона зърно, сподели Киришчи. 

Той подсети, че износът на зърно от Украйна е бил разискван по време на срещата в Астана на 13 октомври сред президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. 

На срещата се е говорило за нуждата от удължение с още четири месеца на съглашението за зърнения кулоар. Този кулоар би трябвало да се трансформира и в кулоар на хуманността и добротата в взаимност със страните, които се борят с глада, сподели Киришчи.

Доставките на зърно по така наречен зърнен кулоар се правят според съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли сред Турция, Руската федерация, Украйна и Организация на обединените нации, предвиждащо безвреден експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. 

Първоначалното съглашение е за 120 дни и изтича през ноември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР