По-малко от половината жители на област Враца попадат в графата

...
По-малко от половината жители на област Враца попадат в графата
Коментари Харесай

Над половината население във Врачанско е с битови условия от 19 век

По-малко от половината поданици на област Враца попадат в графата на добре живеещите хора. Под 33 % от жилищата са електрифицирани, с тръбопровод и канализация. Над три пъти е по-ниска е цифрата на тези, които с изключение на тези улеснения, имат и централно парно отопление, предава Народоосвободителна въстаническа армия.

В една от къщите сама мъчно претърпява всеки ден 64-годишната Иванка. Била е дори кралица на баницата в село Баница, само че в този момент не желае даже да гледа фотосите. Сега едвам се движи. В къщата няма баня, няма и тоалетна.

Така даже е подозрително, че тя изобщо попада в най-тъжните 17,7% от популацията, чиито жилища са единствено електрифицирани, без канализация, без вътрешна баня и тоалетна. Според данните на националната статистика от всички живущи в област Враца 1/3 имат в домовете си всичко. Павлина Трифонова е една от тях. Живее също в село Баница, само че изискванията в къщата ѝ са като в града.

Пригодили го още до момента в който работели в града. Прекарват огромна част от деня в просторното помещение, което е всекидневна с кухненски бокс. Още преди години дружно със съседите си създали канализация и по този начин имат ток и канализация, вътрешни бани и тоалетни.

Като някогашен данъчен сътрудник, пътувал доста в района обаче знае, че не на всички места е по този начин и знае за какво.

„ Нямат всички тези улеснения. Например те би трябвало да имат канализация, би трябвало да имат ями, би трябвало... Свързано е всичко с разноски. Някои не стигат до тия благоприятни условия. Има и такива хора ”, споделя Павлина Трифонова.

На тях им остава единствено да имат доста скромна фантазия като тази на Иванка: „ Стаичка и баня и тоалетна да имам ”, споделя тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР