По-малко от месец след като в Арена Армеец черешовото топче

...
По-малко от месец след като в Арена Армеец черешовото топче
Коментари Харесай

Когато си на ръба на пропастта, добре ли е да вървиш напред?

 По-малко от месец откакто в Арена Армеец черешовото топче гръмна за старта на просветителната промяна, от екипа на Меглена Кунева оповестиха първите действителни параметри на промяната. Ако сте се надявали МОН да разгласи най-сетне цели като за 21 век или финансиране за възстановяване на материалната база, значи сте прекомерни оптимисти.

 Въпросът за образователното наличие го приключихме с обезпеченото проучване на " История Славянобългарска ". Материалните въпроси бяха уредени с обещанието, че ще се работи за намирането на метод за увеличението на учителските заплати с 10%. Стратегиите с цели от началото на прехода са просто за отблъскване на номера и подражаване на активност - нещо като петилетките за 4 години. Така систематизирана обаче промяната не си заслужава и вечеринка в кварталното читалище, по тази причина от МОН се взеха решение на голяма стъпка напред в родното обучение. Когато обаче си на ръба на пропастта, стъпката напред не е добра вест.

 Огромната, огромна и неповторима промяна, обявена от зам.-министър Диян Стаматов е... понижаване на междучасието на 5 минути.

 Само на човек, който в никакъв случай не е стъпвал в образователно заведение, може да му хрумне сходна нелепост. А от експертите в МОН се чака, че са били там даже 2 пъти - в ролята на възпитаници и в тази на учители или шефове. В естествения свят посоката е следната: превръщането на учебното заведение във втори дом. С места за отдих и отмора - паркове и градини да вземем за пример. С учебни кафене и заведение за хранене, с място за работа - огромна библиотека. С пространства, които подтикват спомагателни занимания - спорт, слушане на музика. Тъй като учениците прекарват огромната част от деня в учебно заведение, е разумно ситуацията да основава условия за приятна работа и да подтиква груповите занимания. Времето сред часовете от време на време доближава и до 1 час - задоволително време за осъществяване на всички жизненонеобходими действия и оставя опция даже за бърз преговор на урока тъкмо преди часа.

 България, както постоянно, върви в противоположна посока. Дори да пренебрегнем обстоятелството, че за 5 минути учениците нямат време нито за вървене на тоалетна, нито за закуска, още по-малко за преговор, подготвяната смяна е неуместна. Ако грижата за децата не е в прерогативите на МОН, то какво да кажем за учителите? Как се чака преподавателят да отпочине сред два часа, да смени дневника, да попълни материалната книга и да се приготви за идващия час? Така учителите претупват отговорностите си, учениците пък не им обръщат изключително внимание, тъй като никой не може да превключи от химия на математика и от физика на британски за 5 минути. Така резултатът е " Те ни лъжат, че приказват, ние ги заблуждваме, че ги слушаме " и матурите се трансформират в преследване на котка и мишка.

Учителската специалност, която е измежду най-трудните, се трансформира в непоносима, а учениците излизат от учебно заведение необразовани и неподготвени за живота.

 Пари за възобновяване на материалната база няма, библиотеката на доста места е с размера на класна стая, по няколко учебни заведения учат в една постройка, а заведението за хранене е кварталната лавка с вафли от другата страна на булеварда. Парк или градина с пейки и зелени площи е научна фантастика, а опциите за спортуване са сменени от наложителни часове, което просто прави спорта следващото нещо за отбягване. От години вървим към понижаване - на броя часове по образователен предмет, на времетраенето на часовете, в този момент на междучасията.

 До няколко години очаквайте вид часовете да са по 30 минути и слети един с различен, та по-бързо да се отървем от ученика и да го изпратим у дома. В МОН могат да са спокойни, желанието на учениците е същото. Колкото по-малко прекарват в отблъскващата постройка, наричана учебно заведение, толкоз по-добре. А колкото по-зле става образованието, толкоз повече ще го реформираме. И колкото повече го реформираме, толкоз по-зле ще става. И по този начин до идващия събор за идната промяна с други хора, на друго място.

Инфо: www.webcafe.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР