По-малко от месец преди бойците на Хамас да пробият Желязната

...
По-малко от месец преди бойците на Хамас да пробият Желязната
Коментари Харесай

Хамас тренираше на видно място, публикувайки видео на симулирана атака седмици преди нарушаването на границата

По-малко от месец преди бойците на Хамас да пробият „ Желязната стена “ на Израел в офанзива, която би оставят повече от 1200 израелци мъртви, те упражняваха на доста обществена генерална подготовка

От МАЙКЪЛ БИСЕКЪР Associated Press и SARAH EL DEEB Associated Press 12 октомври 2023 година, 21:45

По-малко от месец преди бойци на Хамас да взривят високотехнологичната „ Желязна стена “ на Израел и да стартират офанзива, която ще остави повече от 1200 мъртви израелци, те упражняваха в доста обществена генерална подготовка.

Хилаво основано двуминутно пропагандно видео, оповестено в обществените медии от Хамас на 12 септември, демонстрира по какъв начин бойци употребяват експлозиви, с цел да взривят имитация на граничната врата, да обхванат с пикапи и по-късно да местят постройка по постройка посредством пълномащабна реорганизация на израелски град, стреляйки с автоматизирани оръжия по хартиени цели с човешки силуети.

Учението с живи стрелби на ислямската въоръжена група, наречено интервенция „ Силен Стълб ” също имаше бойци в бронежилетки и бойни униформи, които правиха интервенции, включващи заличаване на макети на бетонни кули на стената и информационна антена, тъкмо както щяха да създадат в реалност при смъртоносната офанзива предходната събота.

Докато високоуважаваните служби за сигурност и разузнаване на Израел явно бяха хванати на крайници от способността на Хамас да пробие защитата му в Газа, групировката наподобява е скрила широкообхватните си мерки за смъртоносното нахлуване панорама.

„ Очевидно имаше предизвестия и индикации, които трябваше да бъдат взети “, сподели Брадли Боуман, някогашен офицер от армията на Съединени американски щати, който в този момент е старши шеф на Център за военна и политическа мощ към Фондацията за отбрана на демокрациите, проучвателен институт във Вашингтон. „ Или може би са били хванати, само че не са провокирали нужната подготовка, с цел да предотвратят тези ужасяващи терористични актове. “

Асошиейтед прес прегледа и удостовери ключа детайлности от десетки видеоклипове, оповестени от Хамас през последната година, най-вече посредством приложението за обществени медии Telegram.

Използвайки сателитни изображения, AP съпостави местоположението на подиграваните- нагоре по града до парче пустиня отвън Ал Маваси, палестински град на южния бряг на линията Газа. Голяма табела на иврит и арабски на портата гласи „ Хореш Ярон “, името на спорно израелско населено място в окупирания палестински Западен бряг.

Боуман сподели там са индикации, че Хамас съзнателно е предиздвикал израелските чиновници да повярват, че се готви да извърши набези в Западния бряг, а не в Газа. Също по този начин беше евентуално значимо, че учението се организира годишно от 2020 година през декември, само че беше изместено с близо четири месеца тази година, с цел да съвпадне с годишнината от изтеглянето на Израел от Газа през 2005 година

В настрана видео, оповестено в Telegram от миналогодишното обучение Strong Pillar на 28 декември, бойци на Хамас са показани да щурмуват нещо, което наподобява като макет на израелска военна база, допълнен с модел в цялостен размер на танк с израелско знаме, което се вее от купола му. Въоръжените мъже се движат през постройките от пепелни блокове, хващайки други мъже, които играят функциите на израелски бойци като заложници.

Майкъл Милщайн, пенсиониран израелски полковник, който преди този момент е управлявал отдела за военно разузнаване, наблюдаващ палестинските територии, сподели, че знае за видеоклиповете на Хамас, само че въпреки всичко е бил хванат неподготвени от упоритостта и мащаба на офанзивата в събота.

„ Знаехме за дроновете, знаехме за клопките, знаехме за хакерските атаки и морските сили... Изненадата беше координацията сред всички тези системи, ” сподели Милщейн.

Семената на неуспеха на Израел да планува и спре офанзивата в събота датират от най-малко десетилетие. Изправен пред повтарящи се офанзиви от бойци на Хамас, пробиващи тунели под граничната ограда на Израел, министър председателят Бенямин Нетаняху предложи доста съответно решение — създаване на по-голяма стена.

С финансова помощ от Съединени американски щати данъкоплатци, Израел приключи строителството на план на стойност 1,1 милиарда $ за подсилване на съществуващите си отбрани по продължение на своята 40-милна сухопътна граница с Газа през 2021 година Новата, усъвършенствана преграда включва „ интелигентна ограда “ с височина до 6 метра (19,7 фута), украсена с камери, които могат да виждат в тъмното, бодлива тел и сеизмични датчици, способни да открият копаенето на тунели на повече от 200 фута под него. Обслужваните постове за защита бяха сменени с бетонни кули, покрити с отдалечено управляеми картечници.

„ В нашия квартал би трябвало да се защитим от диви зверове “, сподели Нетаняху през 2016 година, като се има поради палестинците и прилежащите арабски страни. „ В края на деня, както го виждам, ще има ограда като тази, обграждаща целия Израел. “

Малко след разсъмване в събота, Бойци на Хамас пробиха стената на Нетаняху за броени минути. И го направиха относително на ниска цена, употребявайки избухливи заряди, с цел да пробият дупки в бариерата и по-късно изпратиха булдозери, с цел да разширят пробивите, до момента в който бойци прекосяваха през тях на мотоциклети и пикапи. Камерите и информационното съоръжение бяха бомбардирани от общоприети търговски дронове, приспособени да изхвърлят ръчни гранати и минометни снаряди – тактичност, заимствана непосредствено от бойните полета в Украйна.

Снайперистите унищожиха комплицираните робогушки на Израел, като нацелиха откритите им кутии с муниции, карайки ги да експлодират. Бойци, въоръжени с автомати, плаваха над израелската защита, преметнати под парапланери, осигурявайки въздушнодесантни войски на Хамас макар неналичието на самолети. Все по-усъвършенствани самоделни ракети, способни да ударят израелската столица Тел Авив, заместват неналичието на тежка артилерия.

Сателитни изображения, оценени от АП, демонстрират големия мащаб на вредите, нанесени на мощно укрепения граничен пункт Ерез сред Газа и Израел. Изображенията, направени в неделя и оценени във вторник, демонстрират зейнали дупки в три секции на граничната стена, като най-голямата е необятна повече от 70 метра (230 фута).

Веднъж стената беше пробита, бойците на Хамас се втурнаха през нея със стотици. Видео демонстрира по какъв начин уединен израелски военен танк се втурва към гледката на офанзивата, единствено с цел да бъде нападнат и бързо погубен в огнена топка. След това Хамас деактивира радио кули и радарни обекти, което евентуално попречва способността на израелските командири да видят и схванат мащаба на офанзивата.

Силите на Хамас също удариха непосредствен армейска база покрай Зиким, участвайки в интензивна престрелка с израелските войски, преди да завладя поста. Видеоклипове, оповестени от Хамас, демонстрират графични подиуми с десетки мъртви израелски бойци.

След това те се разпръснаха из провинцията на Южен Израел, атакувайки кибуци и музикален фестивал. Върху телата на някои от бойците на Хамас, убити по време на нашествието, имаше подробни карти, показващи плануваните зони и направления на нахлуване, съгласно изображения, оповестени от израелските първи респонденти, които извадиха някои от труповете. Израелските управляващи оповестиха в сряда, че са разкрили телата на към 1500 ислямски бойци, само че не бяха предоставени детайлности за това къде са били открити или по какъв начин са умряли.

Военни специалисти споделиха AP офанзивата сподели равнище на рационализиране, което не е показвано преди от Хамас, което евентуално допуска, че са имали външна помощ.

„ Просто бях впечатлен от способността на Хамас да употребява основите и основите, с цел да можем да пробием стената “, сподели пенсионираният подполковник от американската войска Стивън Данър, военен инженер, подготвен да построява и пробива отбрана. „ Те наподобява съумяха да намерят тези слаби места и да обхванат бързо и по-късно да употребяват този пробив. “

Али Баракех, основан в Бейрут почитан чиновник на Хамас, призна че през годините групировката е получавала доставки, финансова поддръжка, военна експертиза и образование от своите съдружници в чужбина, в това число Иран и Хизбула в Ливан.Но той настоя, че неотдавнашната интервенция за продупчване на граничната отбрана на Израел е локална, с точната дата и час за офанзивата е известна единствено на шепа командири в границите на Хамас.

Подробностите за интервенцията бяха толкоз строго защитавани, че някои бойци на Хамас, които участваха в нападението в събота, имаха вяра, че отиваха просто към следващото обучение, появявайки се в улични облекла, а не в униформи, сподели Бараке.

Опустошителната изненадваща офанзива от предишния уикенд разклати политическата поддръжка за Нетаняху в Израел, който продължи да харчи огромни средства за построяването на стени, макар че някои в личния му кабинет и военни предизвестиха, че това евентуално няма да проработи.

В дните след удара на Хамас, висши израелски чиновници значително отклониха въпросите за стената и очевидния неуспех на разузнаването. Контраадмирал Даниел Хагари, основният представител на израелските отбранителни сили, призна, че военните дължат пояснение на обществеността, само че сподели, че в този момент не е моментът.

“ Първо се борим, по-късно проверяваме “, сподели той.

В устрема си да построи гранични стени Нетаняху откри въодушевен сътрудник в лицето на тогавашния президент Доналд Тръмп, който похвали Желязната стена на Нетаняху като евентуален модел за разширената преграда, която планираше за южната граница на Съединени американски щати с Мексико.

При Тръмп Съединени американски щати разшириха взаимна самодейност с Израел, стартирана при администрацията на Обама, за създаване на технологии за разкриване на подземни тунели по продължение на отбраната на границата с Газа. От 2016 година Конгресът е отделил 320 милиона $ за плана.

Но даже с всичките си високотехнологични джаджи, Желязната стена към момента значително беше просто физическа преграда, която можеше да бъде пробита, сподели Виктор Трико, старши анализатор в основаната в Лондон консултантска компания Control Risks.

„ Оградата, без значение какъв брой датчици... без значение какъв брой надълбоко са подземните трудности, в края на деня, това в действителност е железна ограда “, сподели той. „ Експлозивите, булдозерите в последна сметка могат да преминат през него. Това, което беше удивително, беше способността на Хамас да пази всички мерки в загадка. “

___

Biesecker заяви от Вашингтон, а El Deeb от Бейрут. Репортерите на AP Джон Гамбрел в Йерусалим, Лори Хинант в Париж, Беатрис Дюпюи в Ню Йорк и Арън Кеслер и Фу Тинг във Вашингтон способстваха.

___

Свържете се с световния проверяващ екип на AP на [email protected].

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР