По-малко от 10 години след откриването му, паметникът на цар

...
По-малко от 10 години след откриването му, паметникът на цар
Коментари Харесай

Снимки в „Петел“: Ремонтират паметника на цар Калоян във Варна, монументът не издържа и 10 години

По-малко от 10 години след откриването му, паметникът на цар Калоян във Варна е подложен на главен ремонт. Всички облицовъчни плочи на постамента му са свалени, видя кореспондент на „ Петел “.

Монументът на средновековният български държател, който е включил тогавашния византийски морски град към България, беше открит през декември 2008. Само година по-късно се появиха подозрения, че електрическата система на осветлението му провокира проблеми и е рискова. След инспекция обаче изказванията бяха отхвърлени.

Миналия март се появиха репортажи за неприятното положение на паметника и по-точно на постамента му. Появиха се опасения, че облицовката може да падне. Явно затова се прави и настоящия ремонт.



Автори на цялостния образ на монумента са скулпторите Борис Борисов, Константин Константинов и арх. Милен Маринов. Огромната месингова скулптура на конника е излята в София и превозена до Варна. Цялото количество метал е дарено от Министерство на защитата под формата на претопени гилзи от патрони.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР