По-лесен достъп до електронното здравно досие предлага здравният министър в

...
По-лесен достъп до електронното здравно досие предлага здравният министър в
Коментари Харесай

Ще получим ли достъп до електронното си здравно досие с QR код?

По-лесен достъп до електронното здравно досие предлага здравният министър в оставка. Идеята е в него да се влиза през смарт телефон или таблет без електронен автограф. Но с цел да задействат по този метод мобилното приложение " еЗдраве ", хората би трябвало да посетят офис на здравна институция или да разчитат на положителната воля на персоналния си доктор.

Сега единствената опция да влезем в цифрово си здравно досие е с електронен автограф през компютъра. А с цел да активираме мобилното приложение еЗдраве би трябвало да сканираме QR код с телефон или таблет.

За да могат хората достъпват електронното си досие от здравното министерство оферират мобилното приложение да се задейства в офисите на Регионалните здравни инспекции, Районните здравноосигурителни каси и " Информационно обслужване ". За задачата би трябвало да отидем персонално да подадем заявление служителят да отвори досието, след което да сканираме QR кода с телефона или таблета си.

" Ако е прав-здрав човек, би трябвало да отиде в работно време. Не е доста комфортно Не всеки човек има смарт телефон или таблет или GSM, който да подготвя към приемането на подобен QR код ", разяснява Светлана Никифорова.

От здравното министерство оферират и персоналните лекари да могат да задействат досието на пациентите си в случай че имат техническа опция за това.

" Смятаме, че е окей всеки да има достъп до здравното си досие, само че не и извънредно и единствено на нас да ни се делегира това обвързване да можем да даваме опция на нашите пациенти да достъпват това досие ", сподели доктор Деница Даскалова - общопрактикуващ доктор.

От лекарския съюз също не са съгласни персоналните лекари да се занимават с немедицинска активност и споделят, че няма гаранция за сигурността на персоналните данни при активиране на досието с QR код. От здравното министерство настояват, че процедурата е сигурна. А поради реакцията на лекарския съюз министърът се заел да отдръпна предлагането фамилните медици да обезпечават достъп до здравните досиета на пациентките. Общественият съвет към министъра на опазването на здравето е предложил достъпът до досието да е със специфичен код.

" Информационно обслужване ", което да предлага на хората ПИК, който да бъде мой персонален и аз да мога да вляза с него. Ами банките толкоз ли са глупави, дето пазят милиардите на всички хора, че дават с едно потребителско име и с една ключова дума да можеш да влизаш и да можещ да проследяваш своя паричен поток ", попита Веска Събева- ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

От РЗИ, РЗОК и " Информационно обслужване " не ни дадоха отговор каква е готовността на чиновниците им да обезпечават достъп и до здравните досиета. Общественото разискване ще продължи до 11 април, само че в плана е записано,че новите правила влизат в действие още от 1 април..


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР