По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38

...
По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38
Коментари Харесай

Чували ли сте за "Пътя на великаните"?! Вижте къде е това спиращо дъха място

По крайбрежието на Северна Ирландия се спускат повече от 38 000 базалтови колони, които като голяма магистрала-трамплин изчезват в морето. Вулканичните изригвания са оставили след себе си съвършено завършени шестоъгълници, групирани в клъстъри като пчелна пита, написа обекти.бг.

Това е така наречен Път на великаните - едно същинско естествено знамение.

Преди към 50-60 млн. години от земните глъбини тук изригнала лава, която потекла към морето. Лавата се изстудила доста бързо и при втвърдяването си се начупила на верни 6-стенни големи стълбове. На някои от каменните формирования са дадени имена, съответстващи на приликата им с разнообразни предмети - " Комините ", " Купата за пунш ", " Ветрилото на моята лейди ".

В съседство с „ Пътя на Великана “ е ситуиран заливът Порт на Спаня, в който през 1588 година претърпява корабокрушение „ Жирона” – транспортен съд на Непобедимата армада. От 1300 души се избавят единствено 5. През 1967 година белгийска водолазна експедиция открива останките на кораба и изважда редица артефакти от него.

Най-голямата широчина на Пътя на великаните е 12 м., колоните са най-високи в тясната му част



Пътят на великаните е разгласен през 1986 година за обект на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, а през 1987 година за народен естествен резерват на Англия.



Според легендата войнът-гигант Фин МакКул построява " пътя ", с цел да премине през морето и да се изправи против шотландския си противник Бенандонер.



Но явно и Бенандонер има същата концепция, тъй като сходни базалтови колони има и на шотландския остров Стафа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР